Home Rubrike Vijesti Zastrašujuć podatak – U Novom Pazaru preko 200 abortusa godišnje

Zastrašujuć podatak – U Novom Pazaru preko 200 abortusa godišnje

404

Novi Pazar – Opšte je poznata činjenica da je abortus lična odluka trudnice da svjesno otkloni plod, a nerijetko ugasi život I šansu za budućnost nerođenog djeteta. Ovaj čin iz godine u godinu sve više zauzima maha, kako u Evropi, tako nažalost I kod nas. Što se Novog Pazara I okoline tiče, tačni podaci abortusa ne postoje, ali su nezvanični statistički podaci od prije par godina bili oko 200 abortusa na godišnjem nivou, što predstavlja svjesno 200 ugašenih života.

Da stvar bude još gora, broj ovakvih intervencija se povećava. Pokušali smo kontaktirati Direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru, Dr Mirsada Đerleka, međutim nismo dobili odgovor. Bivši načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Dr Sead Šačić je prije par godina za Radio televiziju Novi Pazar rekao  da statistički podaci nisu u potpunosti poznati, jer se mnogo abortusa vrši na privatnim klinikama.

Pored privatnih klinika u Novom Pazaru, radi diskrecije, nerijetko se dešava da trudnice iz našeg grada abortuse vrše u privatnim klinikama u Raški, Kraljevu, Beogradu ili Kragujevcu. U ogromnoj procentualnoj većini, abortus se vrši od prvog do trećeg mjeseca trudnoće, što uglavnom predstavlja donošenje lične odluke trudnice. Međutim, postoji I druga strana abortusa, a to je onaj kada je trudnica primorana da ga izvrši. Tu postoje dva slučaja, prvi – kada joj je život zbog trudnoće ugrožen, a drugi kada plod ugine u utrobi majke. Sa šerijjatskog stanovišta, abortus je strogo zabranjen.

Šerijjat razlikuje težinu grijeha za abortus u zavisnosti od perioda kad je počinjen.

Obzirom da se abortus vrši na način da se hiruškim pomagalima kida dio po dio tijela već formiranog fetusa, postoji mogućnost da se čišćenje materice ne izvrši dobro, što može dovesti do fizičkih posljedica trudnice uz rizik da više neće moći da zatrudni, kao I psihičkih poremećaja.

Čudi podatak da se čak 90% abortusa izvrši kod žena koje su u braku, uz opravdanje da nisu spremne za dijete, a da je samo 3-5 procenata tinejdžerskih abortusa. Svaki ovakav vid intervencije ostavlja ožiljke na sluzokoži materice, koje je nemoguće otkloniti. Kao prevenciju ovakvog čina, ljekari navode svojevrsnu edukaciju, a roditeljima preporučuju više razgovora sa svojom djecom, jer odgoj I vaspitanje utiču da se mladi od ovoga sačuvaju.

SANA – H.Š.

Previous articleV.d. muftija Kujević obišao džemat u Pljevljima
Next articleNastavak druge sjednice – Počelo korišćenje bosanskog jezika