Home Rubrike Vijesti Skupština Novog Pazara izjednačila branitelje i ratne zločince

Skupština Novog Pazara izjednačila branitelje i ratne zločince

333

mmmmmmmmm

Prva dopunska tačka dnevnog reda o kojoj se raspravaljalo na današnjoj sjednici Skupština grada Novog Pazara bila je deklaracija kojom se osuđuje rehabilitacija zločinca tokom Drugog svjetskog rata.

Ova deklaracija je rađena u saradnji sa pravnim timom Srbije i sastoji se iz dva dijela. U prvom dijelu se osuđuju direktni izvršioci zločina dok se u drugom dijelu osuđuju oni koji su svojim političkim djelovanjem doveli do zločina.

Srbija je ratnog komandatna Novog Pazara Aćifa Hadžiahmetovića proglasila zločincem te bi usvajanjem ove deklaracije bili izjednačeni četnički prvaci i stvarni zločinci sa braniteljima Novog Pazara.

Bačevac koji je predložio ovu tačku dnevnog reda ističe da ne želi da izdvaja Sandžak od drugih dijelova Srbije. Smatra da to šteti međunacionalnim odnosima.

Dr. Muratović sa jezičke strane objašnjava da Bačevac ne želi da sudi, a u naslovu stoji osuditi, čemu je osnova glagolska  suditi. Mi moramo danas suditi za rad naše djece. “Ovom odlukom danas glasamo gospodo odbornici da smo protiv rehabilitacije naših velikana, pa vi izvolite. Ako neko ima krvave ruke to je njegova stvar, nemoj nama da daje taj nož. Na međunarodnoj tribini prije neki dan tema je bila Aćif efendija i odbrana Novog Pazara”, ističe Muratović.

Dr. Muratović kaže da je BDZ Sandžakda se osudi rehabilitacija onih koji su otvoreni zločinci, ali je protiiv da se tu uvrste i naši junaci.

“Ako danas stavimo znak jednakosti između Draže Mihajlovića i tog tabora i Aćif efendije i tog tabora, mi smo ponavljali. Meni je čast što ćemo se danas podijeliti, ako ćemo se podijeliti, biće mi čast, jer ću pred Bogom i narodom stati svijetla obraza”, ističe Muratović.

Vladajuća većina je sa 24 glasa za i 16 protiv usvojila Deklaraciju osude rehabilitacije zločinaca kojom su izjednačeni Aćif Hadžiahmetović i Drža Mihajlović.

Previous articleTekstualni prenos sjednice Skupštine grada Novog Pazara
Next articlePrema statističkim podacima nezapošljenost u Sandžaku preko 78.09 %