Home Rubrike Vijesti NEZAPOSLENOST U NOVOM PAZARU NA HISTORIJSKOM MAKSIMUMU

NEZAPOSLENOST U NOVOM PAZARU NA HISTORIJSKOM MAKSIMUMU

349

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada Novog Pazara stoji dokument o Lokalnom Akcionom planu zapošljavanja grada Novog Pazara za 2014. godinu gdje su podaci o povećanju nezaposlenosti od 2008. do 2012. godine, tačnije:

Prosječan broj zaposlenih u Novom Pazaru u 2008.godini je iznosio 18.912 ili 19.85 % u odnosu na ukupan broj stanovnika.Broj preduzetnika, lica koja samostalno obavljaju delatnost i zaposlenih  kod njih je 8324 ili 44.01% od ukupnog broja zaposlenih.

Prosječan broj zaposlenih u Novom Pazaru u 2012. godini je iznosio 15.359 ili 15,73 % u odnosu na ukupan broj stanovnika. Broj preduzetnika, lica koja samostalno obavljaju delatnost i zaposlenih  kod njih je 5.625 ili 35,6%  od ukupnog broja zaposlenih.

Što znači da je broj nezaposlenosti u toku rada sadašnje vlasti za 4 godine porastao za čak  4, 12% , odnosno broj onih koji su ostali bez posla iznosi 3553.

Kako kažu Iz BDZ  Sandžaka ekonomska situacija u Novom Pazaru je veoma teška s tim što stopa nezaposlenosti iznosi više od 50% daleko iznad proseka republičke nezaposlenosti.

“Građani znaju da je vlast u prethodnom period u predizbornim kampanjama obećavala na hiljade novih radnih mjesta , ali se od toga nije desilo ništa.” kaže Sead Redžović, potpredsjednik BDZ Sandžaka

Problem nezaposlenosti u gradu je što nema sistematskog pristupa ovom problem, ističe gospodin Redžović, kao I to da je BDZ mnogo puta  u skupštini grada tražila da se raspsravlja o ovom problemu  ali je to nažalost odbijeno, što je I dovelo, ističe, do ruba ekonomske propasti.

“Trebalo je na vrijeme razmišljati o ovom problemu I postaviti crtu, kao I napraviti realnu analizu stanja u privredi I na osnovu te analize donijeti strategiju u oporavku posrnule novopazarske privrede aIi I njenom razvoju.”  Ističe Redžović

Iz SDA stranke kažu da ih ova  činjenica ne čudi jer je sadašnja vlast korumpirana I nije dovela niti jednog investitora, a time I naglašavaju prezadužila grad.

“Život u Novom Pazaru je svakog dana sve teži osim za jednu šačicu partijskih kadrova koji svakom danom sve bolje I bolje žive. Hvala Bogu pred nama su lokalni parlamentarni izbori pa građani imaju šansu da pokažu šta misle o politici koja je toilkio povećala broj nezaposlenosti u Novom Pazaru.”  Ističe Amir  Hasurdžić  generalni sekretar SDA Sandžaka

Stručni odbor SDA Sandžaka iz resora ekonomije ističe da  imaju plan o smanjnju nezaposlenosti  što će uskoro i predstaviti građanima.

 

Previous articleIMA LI PRAVDE ZA BOŠNJAKE SANDŽAKA PREBIJANE U POLCIJSKIM STANICAMA?
Next articleŠKOLA KUR'ANA ČASNOG oranizovala klizanje za polaznike