Home Rubrike Vijesti Tutin – Životu među dalekovodima

Tutin – Životu među dalekovodima

364

 

Život u Dubovu na sve načine prekinut. Prekinula ga vlast na čelu s Kučevićem, i Elektroprivreda. Hoće da grade trafokopmleks sa 7 visokonaponskih dalekovoda.

 

Iako nijednim prostorni, planom nije predviđen takav kompleks u naseljenim mjestima, Općina i Elektroprivreda ne odustaju. Želke ozakoniti sve što je postavljeno , a nijedan ovaj vod nema ni tehničke uvjete ni plansku dokumentaciju. Postoji Odluka Savjeta Mjesne zajednice o lociranju trafostanice van zone stanovanja, iako građani od nadležnog ministarstva očekuje da stane u zaštitu građana, a uz dokaz da Općina radi protiv svojih stručnih službi , pa usvaja plan izgradnje.

Treba i dodati da ovakvim postupkom lokalna vlast otima od vlasnika više od 350 hektara zemlje.

Neki još prije dvije godine pokrenuli postupak restitucije. Predmet u Beogradu sa svom potrebnom dokumentacijom.

Inače, nijedan imovinsko-pravni postupak nije proveden. Iako je spor u početnoj fazi i svjesni su da bi godinama mogao trajati, poručuju- istrajat će. Čak će, kažu, ići i na obeštećenje koje je u sadašnjim uvjetima tržišnih vrijednosti veći od troškova na novoj lokaciji.

Prema zakonu o restituciji svemu što je u tom procesu nije dozvoljena promjena namjene sve do okončanja postupka. Tako, istina, kaže Zakon. Mada Kučević i Elektrodistribucija, kažu žitelji Dubova,  sebe stavljaju i nameću iznad svih pravila!

Previous articleTutin bez vode
Next articleMuftija Zukorlić o spornom konkursu