Home Rubrike Vijesti Ljajić i Zvizdić u Novom Pazaru

Ljajić i Zvizdić u Novom Pazaru

357
0

Posjeta premijera Turske I Srbije Ahmeta Davutoglua i Aleksandra Vučića u Novom Pazaru, planirana za danas, otkazana je zbog loših vremenskih uslova.

Poslije nekoliko izmjena protokola, iz lokalne samouprave saopštili su da premijeri dvije zemlje nisu mogli da doputuju zbog loših vremenskih prilika.

U Novi Pazar su doputovali samo ministar Rasim Ljajić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zviždić, koji su, nakon sastanka, održali konferenciju za medije.

Srbija pregovara sa Turskom o kreditu od 40 miliona dolara kojim bi se finansirala obnova puteva u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i na jugu Srbije, kazao  je Rasim Ljajić

Ljajić je ukazao i na donaciju Turske u visini od 10 miliona dolara za izgradnju aerodroma u Lađevcima, I da će kroz ekonomsku trilateralu Turske, Srbije i BiH uskoro biti otvoreno predstavništvo u Istanbulu.

“Mogućnosti saradnje u poslovnom sektoru su ogromne. Nikada nije postojalo veće interesovanja turskih privrednika za ulaganje u Srbiju nego danas. U 2016. godini biće otvorene turske fabrike u Vladičinom Hanu i Nišu”, rekao je Ljajić

Srbija i Bosna i Hercegovina imaju odlične ekonomske odnose, da je BiH treće tržište za Srbiju i četvrti spoljnotrgovinski partner.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ističe da su Srbija i BiH važni partneri koji imaju kompatbilne ekonomije.

“Prioriteti BiH su mir, stabilnost i razvoj procesa pomirenja i cenim napore premijera Vučića u tom pravcu”, rekao je Zvizdić.

On je najavio da će uskoro sa Vučićem putovati u Istanbul na biznis forum, a da će privrednici iz BiH doći u Novi Pazar kako bi razgovarali o intenziviranju ekonomske saradnje.

Davutoglu od juče boravi u posjeti Srbiji, gdje je imao bilateralne razgovore sa premijerom Vučićem, a oba premijera razgovarala su sinoć sa učesnicima srpsko-turskog poslovnog foruma.

A. Šabotić

 

Previous articleMuftija Zukorlić o spornom konkursu
Next articleBNV će jednim dijelom finansirati rad TV Sandžak i TV Tutin