Muftija održao tribinu “Bošnjaci između vjerkog, nacionalnig i evropskog identiteta”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Velikoj kino sali Bosanskog  kulturnog centra u Sarajevu muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić održao je tribinu ” Bošnjaci između vjerkog, nacionalnig i evropskog identiteta”. Nezapamćeno veliko interesivanje izazvala je ova tribina muftije sandžackog u Sarajevu, što potvđuje prisustvo velikog broja građana BiH i regiona.

Na samom početku muftija Zukorlić se zahvalio svim prisutnim. Kazao je da je tema jako kompleksna i izazovna.

Govoreći o identitetu koji znači iskazati osobenost i ličnost te o važnosti identiteta koji naglašava da je identitet u samoj biti čovjeka.

Potkrepljujći činjenicu osobenosti Kur'anski ajetima.Osim identiteta postoji i porodični identitet, koji je jako važan a donosi se iz kuće.

Sljedeći je kolektivni identitet koji je širi pojam.

Naglašava sve ono sto je neophodno da se izvrši jedna islamska obaveza je neophodno je.

“U svijetlu zapadne  civilizacije u kojoj su utvrđena pravila, ako Bošnjaci ne budu zaokrižili svoju etno nacionalnu i državnu politiku biće diskvalifovani. Nemati državu znaci biti prepuaten sam sebi i time Bošnjaci rizikuju svoj opstanak.”

Nacionlna afirmacija je sastavni dio islama muslimana koji žive na ovim vrijednostima ukoliko ne postignu afirmaciju rizikuju svoj opstanak kaže muftija Zukorlić.

Mi smo bili predmet falskifikovanja bilo iz Zagreba bilo iz Beograda, Bošnjaci su starosjedioci i mi smo domaćini.

Svaki ko hoće da istrijebi neki narod prvo ga targetira raznim neistinama.Ako je bitno ko je domaćin, onda jesmo domaćin 375 godina je prva država i to je bila Bosna.a to nigdje to ne možete pročitati.

Nakon pada hilafeta bili smo diskriminisani pa sve redom preko kraljevine…

Naša nacija i država su veoma rano razvijenu, osmanski period je bio anestetičan i dobili su status eliitnosti i naglasio da je bilo 37 velikih vezira a od toga 13 Bošnjaka je bilo na sultanovom dvoru, istakao je muftija Zukorlić.

Poznato je da islam došao u Bosnu preko Mehmeda el Fatiha, ali i preko Dubrovnika.

Navodeci primjer iz Dragaša gdje je vidio mezar na kome je arapskim harfovima napisano da je živio 300 i neke godine hidzretske. tj. u 10 vijeku. I to je dokaz da se kaže da Bosnjaci nisu od bogumila i patarena.

Islamofobija

Muslimani se pokušavaju satanizirat i pokušavaju se staviti kao legitimne mete, mi moramo biti jedinsveni niko ne može ugroziti jedan narod ako ste jedinstveni. Narod je u opasnosti ako se izazove sukob iznutra.

Muftija ističe da nasilne akcije policije proizvode teroriste upadajući im u kuće kod porodice pokrivenih žena i samo ako imaju duge brade. Ne moze se tako postupati….

Pitanje evropskog identiteta  – Isljučivost vodi ka neistinosti!

Zato oni koji posegnu za silom samo žele prekriti neistinu, zato čim je neko zapeo i jedni strani onda je nešto skrivio istina je uvijek po sredini.

Sljedece godine isticu svi ugovori  koji su sklopljeni nakon drugog Svjetskog rata, zato je sada nervoza i ko zna kakvih je usupaka tada i kome cinilo. Zato ce biti novih.

 

Konolizatori su sve činili da se Arapi podijele.

 

“Jedino Arapi imaju toliko država jedna nacija a toliko država , neprirodno je ali je plan bio da se arapski svijet podijeli u etno različitosti ali su opet svi Arapi, kolonizatori su mislili da će postati duge nacije, ali ih je očuvao jezik i Kuran i Kerim”.

Sada je došao trenutak da se to ispravi. Ništa neprirodno ne može vječno trajati, zavrsio je muftija Zukorlić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img