Home Rubrike Vijesti NUNS: BUDŽETSKIM SREDSTVIMA PRIVATIZOVANA REGIONALNA TELEVIZIJA

NUNS: BUDŽETSKIM SREDSTVIMA PRIVATIZOVANA REGIONALNA TELEVIZIJA

330

Ove godine na medijskoj sceni Srbije medijski profesionalci i mediji suočavali su se sa različitim problemima, od radno – pravnih i profesionalnih do socijalnih, tačnije egzistencijalnih, zaključak je izveštaja „Hronika napada i pritisaka na novinare u 2015. godini“ Nezavisnog udruženja novinara Srbije – NUNS.

U 2015. godini NUNS je zabilježio 34 napada na medijske profesionalce, među kojima je bilo deset fizičkih napada, tri napada na imovinu, 20 verbalnih prijetnji i pritisaka, podnijeto je deset krivičnih prijava, od kojih su samo dvije rijeešene,

Medijska scena u Srbiji strogo je kontrolisana, uprkos deklarativnim obećanjima vlasti, proevropskoj agendi osnaženoj otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja, izjmenama medijskog zakonodavstva i normativnim garancijama slobode izražavanja.
Politički pritisci usredsređeni su na ionako sve rjeđe kritičke sadržaje u medijima, a novinari su podvrgnuti raznim pritiscima, bijedno plaćeni i skloni autocenzuri. Tabloidizacija je fenomen koji dominira ne samo u medijima već i na političkoj sceni i u drugim sferama društva, ističe se u izveštaju NUNS-a.

Što se tiče medijske reforme, 2015. godina je obeležena procesom privatizacije i povlačenjem države iz medijskog vlasništva, kao i uspostavljanjem sistema projektnog sufinansiranja u sferi javnog informisanja.

Kao najslabija faza sistema projektnog sufinansiranja navodi se evaluacija medijskih projekata, bez koje nema ni elementarne kontrole trošenja javnih sredstava. Kada je u pitanju proces privatizacije, od 73 medijske kuće koje su bile u vlasništvu države i lokalnih samouprava, prodate su 34. Od tog broja, 14 medija su kupili pojedinci ili firme evidentno bliski partijama vladajuće koalicije, i to u 13 slučajeva Srpskoj naprednoj stranci, a u jednom Socijaldemokratskoj partiji Rasima  Ljajića. I gotovo po pravilu, novi, privatni vlasnici medije su kupovali budžetskim novcem, zaključuje se u izvještaju NUNS- a.

Zamjenik predsjednika BDZ Sandžaka Samir Tandir oštro je osudio malverzacije u procesu sprovođenja konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Novog Pazara.

Očekuje od Premijera i ministara, policije i tužilaštva da obore konkurs, raspišu novi, a da učesnike malverzacija procesuiraju.

„Ovo je izvrtanje ruglu zakona u uređenju medija i tužilac tu ima sasvim dovoljno arguemnata da reaguje. To je školski primjer kako se novac iz budžeta preliva u džepove ljudima koji su podobni vlastima ili su i sami činioci vlasti.

Jedan od prvih postulata na kojima je sazdana aktualna Vlada premijera Aleksandra Vučića jeste borba protiv kriminala i korupcije. Znači u koliko se bude poštovalo to načelo, ovaj slučaj će biti razriješen i svi oni koji su učestvovali u malverzacijama procesuirani.

Dakle, da, očekujem da konkurs bude oboren, očekujem to i od Premijera i od ministrice Udovički, i ministra policije Stefanovića i od Tužilaštva, da u konačnici imamo apsolutno ovu aferu razriješenu.“ – kazao je Tandir.

Tandir je kazao da je na sastanku sa Ambasadorom Kirbijem u društvu Muftije Zukorlića imao priliku upoznati ambasadora  o spornom konkursu te zatražiti da se založi kod organa Republike Srbije da se načinjena nepravda i diskriminacija ispravi.

Tandir je podvukao da projektnim finansiranjem ne finansiraju se televizije ili drugi mediji, već se finansiraju projekti, te je nemoguće da Regionalna TV dobije 90 odsto sredstava od konkursa, već sve televizije i mediji trebaju kandidirati projekate u vidu emisija i drugih sadržaja.

 

Previous articlePodnijet zahtjev da se gradski trg u Rožajama nazove po sandžačkom velikanu Mulla Jakup ef. Kardoviću
Next articleKnjiževni susreti pisaca iz Sandžaka i Niša