Home Rubrike Vijesti Regionalna konferencija “Sandžak i jug Srbije

Regionalna konferencija “Sandžak i jug Srbije

258

Akademska incijativa „Forum 10“ organizovala je danas u Svečanoj sali Kulturnog centra, Regionalnu konferenciju “Sandžak i jug Srbije: Šta mladi misle?”

Na konferenciji je predstavljena publikacija koja obuhvata radove mladih pripadnika albanske i bošnjačke nacionalne manjine iz Sandžaka i sa juga Srbije.

Publikacija obuhvata autorske tekstove i intervjue sa učesnicima u projektu kroz koje oni ukazuju na probleme, iznose svoje stavove i nude rješenja za prevazilaženje tih problema, kaže koordinator ovog projekta Frahrudin Kladničanin.

„Uzimajući u obzir da se stavovi i mišljenja izneti u publikaciji odnose na širok spektar tema iz oblasti ostvarivanja prava i unapređenja položaja albanske i bošnjačke nacionalne manjine, obrazovanja, informisanja i medija, međuetničkih odnosa, omladinskog aktivizma, rada organizacija civilnog društva, politike i ekonomije i dr, smatramo da publikacija može biti dobra osnova za pokretanje dijaloga između mladih i društveno-političkih elita u obe manjinske zajednice“.

Regionalna konferencija “Sandžak i jug Srbije: Šta mladi misle? predstavlja završnu aktivnost projekta “Nove generacije mladih u novim izazovima – manjinski lideri u Sandžaku i na jugu Srbije” koji realizuje Akademska inicijativa “Forum 10”, a koji je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji.

A. Šabotić

Previous articlePolazni Reude urpiličili priredbu povodom dana rođenja Poslanika Muhammeda a.s.
Next articleTandir u Pretresu: Siguran sam u političku superiornost BDZ-a – pozivam na TV duel predstavnike SDP i SDA