Home Rubrike Vijesti Opozicione partije BDZ i SDA napuštaju rad u Savjetu za bezbednost

Opozicione partije BDZ i SDA napuštaju rad u Savjetu za bezbednost

282

Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka i Stranka demokratske akcije Sandžaka uputile su danas zajedničko saopštenje kojim obavještavaj javnost da napuštaju rad u Savjetu za bezbjednost grada Novog Pazara.

Saopštenje za javnost koje prenosimo u cijelosti potisali su šefovi odborničkih grupa dr. Admir Muratović i Alan Karahmetović.

Saopćenje za javnost

Novi Pazar je grad koji je nažalost, u posljednje vrijeme, kreiranjem negativnog ambijenta postali ono što nikada u svojoj bogatoj historiji nije bio: nesiguran za život svojih građana.

Od početka mandata onih koji trenutno obnašaju vlast u Novom Pazaru, prije svih Sandžačke demokratske partije i njenog predsjednika RasimaLjajića, ali i gradonačelnika Meha Mahmutovića primjetna je tendencija da se odbija uraditi bilo šta po pitanju bezbijednosti i obračuna sa kriminalom, prije svega narko dilerima.

Kao opozicija, nije bilo skupštinskog zasijedanja u zadnjih 4 godine, a da nismo tražili da se raspravlja o pitanju bezbijednosti, uporno su odbijali.

Na kraju mandata donijeli su odluku, za koju smo principijelno i mi glasali, da se radi na izgradnji Strategije za bezbjednost grada Novog Pazara, iako smo bili svjesni da njima treba samo izgovor te da ničim nisu pokazali spremnost da se suštinski borimo protiv ovog opasnog izazova.

Ključni argument im je bio da postoji skupštinsko tijelo „Savjet za bezbjednost“ koje ima ingerencije da se bavi ovim složenim zadatkom.

Kršenjem Ustava, zakona i vlastitih skupštinskih odluka, preglasavanjem (iako se o tim stvarima, po Statutu Grada Novog Pazara, ne glasa) izbacili su gotovo sve predstavnike opozicije iz ovog tijela. Par mjeseci, većina u Parlamentu Grada Novog Pazara odbila je da zamijeni bivšeg odbornika BDZ Sandžaka, Seada Šaćirovića, koji je prešao kod Ljajića, a na zahtjev BDZ Sandžaka, a na posljednjoj sjednici Skupštine, odbili su prijedlog SDA Sandžaka koja je tražila zamjenu MuameraSuljovića, člana kojeg je predložila, iz istog razloga u slučaju Šaćirovića.

Zbog svega navedenog predstavnici odborničkih klubova BDZ Sandžaka i SDA Sandžaka, nakon konsultacija, donijeli su odluku da njihovi predstavnici neće učestvovati u daljem radu Savjeta za bezbjednost Grada Novog Pazara iz razloga što ne žele davati legitimitet opasnoj tendenciji sprege vladajuće politike i kriminala.

Također je dogovoreno da će, ukoliko se steknu uvjeti za nesmetan rada Savjeta, iznova razmotriti odluku o ponovnom učešću ovog tijela, a u interesu građana.

Šef odborničkog kluba BDZ Sandžaka dr. Admir Muratović

Šef odborničkog kluba SDA Sandžaka Alan Karahmetović

ee1a9ec6354d74d4bb857fbca8686094d4ef4d828049683fa07b232ed62283a9

Previous articleTandir u Pretresu: Siguran sam u političku superiornost BDZ-a – pozivam na TV duel predstavnike SDP i SDA
Next articleOdbornici BDZ u Sjenici: Vakufske kuhinje uvrstiti u budžet opštine Sjenica u 2016.