Home Rubrike Vijesti Dr. Muratović uputio pismo Kori Udovički zbog netransparentni i nezakoniti konkursa

Dr. Muratović uputio pismo Kori Udovički zbog netransparentni i nezakoniti konkursa

314
0

Poštovana,
    Pripala mi je nezahvalna uloga da Vas, u ime nezadovoljnih gradjana Novog Pazara, stručne javnosti, diskriminiranih i oštećenih budžetskih korisnika, opozicionih odbornika, ali iznad svega u ime svijesti i savjesti, izvjestim o kontinuiranom bezakonju u radu čelnih ljudi lokalne samouprave u Novom Pazaru, te  njihovoj bahatosti po pitanju beskrupulozne i besprimjerne zloupotrebe budžetskih sredstava, a sve sa ciljem vlastitog bogaćenja i održavanja na vlasti.
     Povod mog obraćanja je netransparentni i nezakoniti konkurs o dodjeli budžetskih sredstava medijima koji su pod direktnom kontrolom vladajuće stranke, Sandžačke demokratske partije i potpredsjednika Vlade Srbije, Rasima Ljajića.
    Naime, tom nezakonitom odlukom, budžetom Grada Novog Pazara predvidjen je iznos od 56 miliona dinara za finansiranje medija. Na osnovu toga, 90% predvidjenih sredstava ide na ruke „privatnih televizija“: Regionalna RTV i TV Jedinstvo koje su, pod sumnjivim okolnostima postale vlasništvo Muzafera Dragolovčanina, pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara, i drugih visokih funkcionera i aktivista vladajuće SDP, i Šerifa Marukića, potpredsjednika Skupštine grada Novog Pazara. Nešto manje od 10% ostalih sredstava dato je vlasnicima dva radija.
Televizija Sandžak, jedina edukativno-informativna televizija, koja permanetno prati rad Skupštine grada Novog Pazara i ostalih društvenih faktora, isključivo iz političkih razloga onemogućena je da se prijavi na konkurs usled netransparentnosti istog.
U prilog našoj tvrdnji je i istraživanje koje je sprovela NVO Biro za društvena istraživanja (BIRODI) iz Beograda koja je ocjenila da rezultati pomenutog konkursa ukazuju na „medijski klijentizam i obesmišljavanje same ideje projektnog finansiranja medijskih zadrzaja.“
Potvrdjujući našu tvrdnju o pozicioniranosti vlasnika medija, koji su dobili najviše novca iz budžeta, na visokim funkcijama u vlasti, NVO „BIRODI“ navodi još jednu sumnjivu okolnost, „na integritet odluke Stručne komisije sjenku bacaju činjenice da je, iako je odlučivala o trogodišnjim ugovorima, komisija imala samo tri člana, kao i da je članica komisije bila Hana Salihagić, zaposlena u Odeljenju za informisanje Grada Novog Pazara.“
Takodjer, i drugi član konkursne komisije, Edib Honić, radnik je Regionalne televizije koja je dobila najviše novca ovom odlukom. Tako da dolazimo do zaključka da je od samog početka konkurs izrežiran da bude u korist pomenutih struktura.
Ovakav odnos prema budžetskim sredstvima, nažalost, nije iznenudjujući, što potvrdjuju i brojni izvještaji državnih regulatornih tijela i inspektora koji su utvrdili nelegalnost brojnih odluka, posebno u dijelu protuzakonitog zapošljavanja i nakon odluke o zabrani koju je donijela Vlada Srbije, naročito u kabinetu gradonačelnika Novog Pazara, koji je koristio budžetska sredstva za potkupljivanje odbornika i funkcionera drugih političkih partija, kao i za uvećanje ličnih dohodaka sebi i svojim najbližim saradnicima. Ovakva praksa rezultirala je milionskim proneverama budžeta, od kojih su neke dobile i sudski epilog, dok brojne afere još čekaju rasplet.
Uvažena,
      Nažalost, oni permanentno, svojim ponašanjem, stavljaju k znanju da za ovakav odnos prema odgovornosti vršenja vlasti imaju Vašu, kao i podršku Vlade Srbije, a zbog činjenice da njihov politčki mentor i predsjednik Stranke, Rasim Ljajić, obnaša funkciju potpredsjednika Vlade Srbije i ministra u Vladi.
     Od Vas očekujemo da u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima donesete odluku o ništavnosti odluke o dodjeli sredstava partijskim medijima i naložite ponovno raspisivanje konkursa i sprovodjenje procedure u skladu sa Zakonom.
     Takodjer Vas pozivamo da izvršite službenu provjeru brojnih zloupotreba budžetskih sredstava od strane gradonačelnika Novog Pazara i Gradske uprave, a radi zaustavljanja takve prakse i utvrdjivanja odgovornosti.

Previous articleManifestacija „Muhammed a.s. najbolji uzor“ održana u Tutinu  
Next articleO političkoj situaciji u Sandžaku i radu BNV-a u emisiji “Pretres” govoriće Samir Tandir