Home Rubrike Vijesti Jednoglasno – Skupština grada će uputiti protestno pismo povodom diskriminacija Bošnjaka

Jednoglasno – Skupština grada će uputiti protestno pismo povodom diskriminacija Bošnjaka

270
0

cf6dc6fb71388fa4173700c551916858e6003a857a802f15fecd8122db020504U Skupštini grada Novog Pazara počelo je zasijedanje lokalnog parlamenta. Sjendinci prisustvuje 42 odbornik.

Na dnevnom redu, jedna tačka dnevnog reda – prijedlog budžeta grada Novog Pazara za 2016. godinu. Ali su odbornici predložili dopunske tačke.

Šef odborničkog kluba BDZ Sandžaka dr. Admir Muratović predložio da Skupština grada uputi protestno pismo povodom diskriminacije Bošnjaka pri imenovanju novih tužioca. “Pripadnici bošnjačkog naroda nepravedno su isključeni iako su ispunjavali sve uslove za kandidaturu na mjesta javnih tužioca.”

Dr. Muratović traži zajednički stav Skupštine po ovom pitanju, ističući da ovo nije dnevno-političko pitanje. ” Mi kao Bošnjaci trebamo jasno kazati da nismo zadovoljni stanjem u koje se nalazi tužilaštvo. Ovo je trenutak kada treba reći dosta. Nećemo šuteti na nepravdu koja se čini. Mi kao najviše političko tijelo u ovom gradu trebamo kao istaći da se ne slažemo sa tom odlukom i kroz protestno pismu upozoriti na nedopustivo ponašanje kada je u pitanju diiskirimacija Bošnjaka.”

Dr.Muratović očekije i podršku i srpskih odbornika jer kako kaže, time bi pokazali da imaju razumijevanja za svoje komšije a sve u cilju bolji međunacionalnih odnosa.

Protestno pismo treba uputiti Narodom vijeću tužilaca Srbije, Skupštini Srbije, predsjedniku Nikoliću kao i ministru pravde Selkoviću.

Predstavnici ostalih bošnjačkih partija, kako onih na vlasti tako i opozicije složili su sa riječima i prijedlogom dr. Muratovića.  Mirza Bektović ispred SDP-a i Alan Karaahmetović ispred SDA Sandžaka.

Skuptšina je usvojila ovaj prijedlog sa 39 glasaova bošnjačkih odbornika, dok su tri odbornika srpske lista bila uzdržana. Tekst protestnog pisma biće usaglašen nakon rasprave o budžetu za 2016. godinu.

R. Zećović

Previous articleNova neisupenja obećanja vlasti u Novom Pazaru
Next articleSlezović: Nismo zadovoljni sredstvima koja smo dobili