ŠTA KRIJE UGLJANIN?- Još uvijek ne dozvoljava medijima da prate Skupštinu BNV

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Od druge redovne sjednice BNV zabranilo je prisustvo medijima. Činom izglasavanja prijedloga predsjednika vijeća Sulejmana Ugljanina njegovom većinom, napravio je istup u zakonskim regulativama, tako što je postao prvi predsjedavajući koji je zabranio snimanje sjednica. Od tada pa na dalje mediji imaju pet minuta da snime pokrivalicu, nakon toga bivaju otpraćeni od strane Ugljaninovog obezbeđenja do vrati, koja se nakon toga zaključavaju. Javnost ima uvid u gotovo sve sjednice važnih organa, od sjednica Vlade Republike Srbije, preko sjednice gradskih skupština, pa se čak i sjednice Kosovskog parlamenta, koje u 90 odsto slučajeva bivaju prekinute suzavcem, prate okom kamere, kako bi građani javno i transparentno imali uvid u ono što se događalo i o čemu se govorilo na tim sjednicama. Postavlja se pitanje zbog čega Ugljanin medijima zabranjuje pristup sjednicama? Da li se nešto tajno i iza leđa svih građana radi na tim sjednicama ili se želi sakriti od građana da većinska lista unutar BNV-a konstantno ignorira postojanje opozicije i oglušuje se o sve njene zahtjeve i konstruktivne prijedloge koji bi doprinjeli kvalitetnom radu BNV-a?

Nije to jedini propust ophođenja prema medijima. Naime, u nekoliko navrata su organi unutar vijeća pokazali da su standardi različiti od jedne do druge medijske kuće. Kada je u posjetu Novom Pazaru boravio potpredsjednik manjeg entiteta Bosne i Hercegovine Ramiz Salkić, novinska ekipa SANA novinske agencije došla je par trenutaka nakon gospodina Salkića u prostorije Vijeća, ali su im vrata „pred nos“ zatvorili, uz obrazloženje da ne mogu prisustvovati posjeti uvaženog gosta, jer su zakasnili. Na riječi novinara SANA novinske agencije da se radilo o nepunom minutu, uslijedio je sarkastičan odgovor vratara vijeća da nekada sekunda život znači. Sa druge strane nije rijedak slučaj da se novinari drugih medija čekaju čak i po 20 minuta.

Postavlja se pitanje dokle će se praviti razlike među medijskim kućama i kad će se prestati sa diskriminacijom pojedinih?

Agencija SANA traži od nadležnih u BNV da se javno oglase po ovim pitanjima.

HAMZA ŠKRIJELJ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img