Home Rubrike Vijesti Saopštenje vijećničkog kluba liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“

Saopštenje vijećničkog kluba liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“

504

Vijećnički klub liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ na vanrednoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća održanoj 30.11.2015. godine na kojoj se odlučivalo o daljim koracima Vijeća u pogledu procesa izrade Akcionog plana za ostvarivanje prava manjina u skladu sa poglavljem 23 pregovora Evropske unije o pridruživanju sa Republikom Srbijom glasao je protiv većinske liste Sulejmana Ugljanina iz više razloga.

Predsjednik Vijeća gospodin Ugljanin i njegova lista, od konstituiranja BNV, ignoriraju postojanje opozicije i oglušuju se o sve njene zahtjeve i konstruktivne prijedloge koji bi doprinjeli kvalitetnom radu BNV punim kapacitetima i resursima kojim raspolaže bošnjački narod u Srbiji.

Ugljanin se oglušio o načelo koje je sam proklamirao i na kojem je insistirao prilikom kampanje i konstituiranja BNV da će se sve odluke donositi konsenzusom. Naročito je to postalo vidljivo nakon Druge sjednice Vijeća kada je doveo u pitanje legalitet i legitimitet svih organa Vijeća.

Ugljanin kontinuirano, od kada nije na pozicijama u Beogradu, zloupotrebljava Bošnjačko nacionalno vijeće i stvarne potrebe bošnjačkog naroda kako bi trgovao sa vlastima i na neki način privolio Vladu da mu vrati ministarsku poziciju. Status, prava i položaj Bošnjaka ne smiju biti taoci zadovoljenja ničijih ličnih i partijskih interesa već se moraju rješavati konsenzusom bošnjačkog naroda.

Vijećnici liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ sigurni su u Ugljaninovu nedoslijednost po pitanju ostvarenja individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka u Republici Srbiji jer je isti više puta u prošlosti izigrao povjerenje koje mu je bošnjački narod dao.

Ugljanin sa svojim partijskim saradnicima dolazi nepripremljen na sjednice Vijeća što dovodi do toga da njegovim ponuđenim odlukama nije moguće dati podršku. A sa druge strane, uporno nastavlja nametanje svojih stavova o statusnim i drugim pitanjima važnim za bošnjački narod bez mogućnosti razgovora i uvažavanja drukčijeg mišljenja.

Uzastopno na dvije posljednje sjednice BNV, Ugljanin pokazuje nepoštovanje prema Vijeću time što napušta sjednice iz straha da ne čuje protivargumente svojim tezama.

Zbog svih ovih razloga, vijećnici Liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“, iako smatraju da u ponuđenome prijedlogu ima pravdanih i valjanih zahtjeva, nisu mogli podržati jednostrani, necjeloviti i nedovoljno razrađeni ultimativni prijedlog Ugljaninove liste.

Ugljaninova lista je pokazala nesposobnost vođenja ozbiljnih procesa jer ni jedan od njihovih prijedloga nije usvojen od strane Vladine komsije, kao i samoinicijativnim izlaskom iz radne grupe ostavljajući interese bošnjačkoga naroda nezaštićene.

 

 

 

Informativna služba

Previous articleZSD: U Cirihu svečano obilježen Dan Sandžaka
Next articleŠTA KRIJE UGLJANIN?- Još uvijek ne dozvoljava medijima da prate Skupštinu BNV