Za dan Bosne i Sandžaka iz Pariza poslana poruka mira

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U subotu 21. novembra povodom obilježavanja Dana Sandžaka i Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Bošnjačkom vjersko-kulturnom centru džemat Pariz održao je tribinu na temu: “Ljubav prema vjeri i domovini izvor je mira i sigurnosti”. Gost i predavač, hafiz Irfan ef. Malić otvorio je tribinu učenjem kur'anskih ajeta.

Predsjednik džemata u Parizu hadži Šefadil Ličina čestitajuči ove nacionalne blagdane ukazao je na historijsku utemeljenost državnosti Bosne i Hercegovine kao i autonomije Sandžaka. Poručio je povodom aktuelnih terorističkih napada u Parizu da su Bošnjaci žrtve viševjekovnog terorizma i genocida a ne izvor terorizma.

“Bošnjaci su u najtežim vremenima sačuvali svoj obraz i nisu uzvratili zločinima”, kazao je Ličina.

Imam džemata Abduselam ef. Fetić, ukazao je na viševjekovnu borbu Bošnjaka za slobodu i prava koju su platili sa 11 valova genocida, uvijek se vodeći kur'anskim ajetom: “Nemojte da vas nepravda koju drugi čine navede da nepravedni budete! Budite pravedni to je bogobojaznosti najbliže.”

Hafiz Irfan ef. Malić je kroz prizmu Kur'ana i života Božijeg poslanika, s.a.v.s., objasnio kako Islam traži od muslimana da svojim lijepim riječima i djelima pokažu svoju vjeru u srcu i da budu strpljivi i ustrajni na tom putu.

Kroz priču o Jusufu, a.s., ukazao je na plodove strpljivosti i pravednosti koji vode ka miru i sigurnosti za sve ljude.

Pričama iz života Poslanika Muhameda, s.a.v.s., koji je poslan kao milost svim svjetovima, poslana je jasna poruka da je on, s.a.v.s., želio dobrobit, mir i sigurnost svim ljudima, te da nikada nije posegnuo za nasiljem čak i prema onima koji su mu nanijeli puno zla i nepravde.

Poruka tribine je da Islam nije izvor terorizma i nasilja, već sami blagostanja i mira.

Na kraju je hafiz Irfan ef. Malić govorio o uspjehu škole Kur'ana Časnoga i njenom značaju u odgoju zdravih i uspješnih ličnosti.

(mesihat.org)

717eeb27594231c4f9ea66fa35285dabde9fa10cc2e4a969e2493d7b6f7574d21d7fccdcbace575a1899fa55d72bee13b3b53b0709495cb3820d3647bf57a1e8

(mesihat.org)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img