Home Rubrike Vijesti U Beču obilježen Dan Sandžaka u organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore

U Beču obilježen Dan Sandžaka u organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore

686

U Beču (Austrija) je juče, 21.11.2015. god.,  povodom Dana Sandžaka održana manifestacija „Sandžak je duša bošnjačka“ u organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore.

U punoj sali i prelijepom ambijentu prisutnim se obratio se glavni imam u vojsci Austriji mr. hfz. Abdulmedžid ef. Sijamhodžić ukazujući na važnost očuvanja nacionalnog identiteta.

Predsjednik Bošnjacke nacionalne fondacije Dževad Majdančić predstavio je Bošnjački kulturni centar kao prvi značajniji projekat BNF-a u Beču koji će prvenstveno okupljati mlade Bošnjake i Bošnjakinje koji će učiti o svom nacionalnom i kulturnom identitetu.

Predsjednik ZSD  Mithat Mujović je između ostalog istakao da su sandžački  Bošnjaci vrijedni i ponosni  bajraktari slobode koji nikada nisu zaboravili majku Bosnu iako su od nje odvojeni Berlinskim kongresom 1878. god. Također, ukazao je da su nam danas kao narodu  potrebne dvije vrste snage i to: snaga investiranja u lični razvoj kao i snaga realizacije pozitivnih projekata kroz umrežavanje zajedničkih potencijala.

Lijepe i interesantne stihove o Sandžaku recitirale su Aiša Kačapor, Selma Džanković i Merima Škrijelj, a skup je posebno ukrašen ilahijama i kasidama Hora „Preporod“ iz Medlinga, Hora „Hilal“ iz Beča kao i igrama Kulturno umjetničkog društva IKI „Wien“.

_DSC0968 _DSC1061 _DSC1000 _DSC1055 _DSC1096 _DSC1047 _DSC0950 _DSC0958 _DSC0982 _DSC1030 _DSC1071

Previous articleZa dan Bosne i Sandžaka iz Pariza poslana poruka mira
Next articleIzgradnja džamije u Trnavi