Home Rubrike Vijesti Delegacija iz Makedonije obišla ustanove Islamske zajednice i Internacionalni univerzitet u Novom...

Delegacija iz Makedonije obišla ustanove Islamske zajednice i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru

263
0

Delegacija iz Bošnjaka iz Makedonije predvođena Dževadom Hotom, boravila je 07.11.2015. godine u Novom Pazaru, kojom prilikom su obišli ustanove Islamske zajednice i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru.

Posjeta je otpočela obilaskom Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, nastavljena obilaskom Fakulteta za islamske studije, Mektebskih ustanova Reuda i Vildan, CHR Hajrata, Media centra i Škole Kur'ana Časnog.

Delegaciju su ugostili direktor Medrese Rešad-ef. Plojović, dekan FIS-a dr. Enver Gicić, sekretar Mektebskih ustanova Harun Kačapor, sekretar CHR-a Zuhdija Zukorlić, direktor Media centra Salahudin Fetić te zamjenik direktora Škole Kur'ana hfz. Ammar Muderizović.

Domaćini su goste upoznali sa historijatom i aktualnim radom ustanova, te načinu na koji svaka od ovih institucija može biti na raspolaganju Bošnjacima svugdje u svijetu, u ovom slučaju Bošnjacima u Makedoniji.

Gosti su obišli i prostorije Muftijstva sandžačkog i Mešihata gdje ih je usgostio sekretar Edin Đerlek, a u večernjim satima delegacija se sastala sa predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem i njegovim saradnicima.

Nakon posjete Islamskoj zajednici uslijedila je posjeta Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru gdje ih je ugostio predsjednik Univerziteta muftija Muamer Zukorlić.

Cilj posjete je, prema riječima gostiju, upoznavanje sa sistemom institucija, kako nacionalnih tako vjerskih i obrazovnih koje djeluju u Sandžaku, kako bi se Bošnjaci Makedonije okoristili i dali svoj doprinos njegovom širenju.

(SANA)

Previous articleOdržana sjednica Predsjedništva Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka
Next articleDruženje Bošnjaka u Njemačkoj podsloganom: „Zajedno smo jači“