INTERNACIONALNI UNIVERZITET OBILJEŽIO SVJETSKI DANA NAUKE

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Povodom Dana nauke, studenti Departmana za filološke nauke Internacionalnog univerizeta, obilježili su ovaj dan, posvetivši ga divanskom pjesništvu.

Studenti su kroz stihove, instrumental i mehkane glasove, poseban akcenat stavili na pjesništvo Ahmed Valije Novopazarca.

Rektor Internacionalnog univerizeta dr.Suad Bećirović, kazao je da je ponosan na studente što daju značaj ovom danu, poručivši da trebamo slijediti imperativ ‘uči, čitaj’, i da analiziramo prošlost i sadašnjost kako bi došli do zaključka koliko smo naučili.

Na ovom skupu, prisutnima se obratio i dekan Departmana za filološke nauke dr. Jahja Fehratović, koji je kazao da je Internacionalni Univerzitet jedini na kome postoji katedra sandzačko-bošnjacke književnosti.

‘Mi na Balkanu imamo nešto što nema svjetska književnost a to je pjesništvo Ahmeda Valije, koji je baš na ovom tlu stekao znanje, a potom otišao u Carigrad i postao omiljen sultanu’, istakao je prof. Fehratović.

Studenti su na ovom posebnom danu čitali stihove i drugih pjesnika sa prostora Sandžaka koji su obilježili jedan dio historije kada je o književnosti riječ: Ameda Gurbija, Ahmeda Hatema Bjelopoljaka i ostalih.

N.R.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img