Home Rubrike Vijesti Naselje Jalija u Novom Pazaru – Srbi protestvuju protiv izgradnje džamije iako...

Naselje Jalija u Novom Pazaru – Srbi protestvuju protiv izgradnje džamije iako je naselje apsolutno većinski muslimansko!

1158
0

acb403d9090c3059119d0d27020d31e96fb240dc6daf49da42cd24dd58d49cfaNovi Pazar – Po pisanju srpskih medija, Srbi iz naselja Jalija iz Novog Pazara, nhih desetak,  potpisalo peticiju i pozivaju vlast da spriječi Islamsku zajednicu u Srbiji da u tom naselju sagradi džamiju.

Oni ističu da su u tom dijelu ulice Jalija skoncentrisane srpske kuće i da ne žele u njihovoj blizini da bude džamija i da smatraju da je ovaj potez Islamske zajednice provokacija uperena protiv Srba, iako kako kažu “sa komšijama muslimanima decenijama žive u slozi.”

Oni se također pozivaju i na to da gradska vlast u Novom Pazaru nije izdala dozvolu za izgradnju ove džamije. Islamska zajednica je podnijela zahtjev za građevinsku dozvolu Gradskoj upravi i čeka na odgovor. U Gradskoj upravi tvrde da Islamska zajednica nije predala potpunu dokumentaciju

U Islamskoj zajednici kažu da je Jalija apsolutnom većinom naseljena muslimanskim stanovništvom, a da u blizini ne postoji džamija, te je sasvim legitimno da se u tom naselju izgradi džamija.

Naša redakcija je dobila dodatna saznanja da je komunistička vlast u Novom Pazaru do 1990. u naselju Jalija zabranjivala izgradnju muslimanskih kuća i džamija, te iz tog razloga ovaj dio grada ne posjeduje džamiju.

Nedaleko od placa na Jaliji se nalazi na desetine igrađenih i u fazi igradnje stambenih blokova čiji su stanari apsolutnom većinom muslimani i koji žele ostvariti svoje vjersko pravo 

235235

Previous articleHajrat u akciji pomoći Enisi Čedić iz Rožaja
Next articleODRŽANA MEĐUNARODNO-NAUČNOSTRUČNA KONFERENCIJA U ORGANIZACIJI DEPARTMANA ZA PRAVNE NAUKE IUNP-A