ISESCO i FIS organiziraju trodnevnu naučnu konferenciju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

3

U organizaciji Islamske organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO) i Fakulteta za islamske studije (FIS) u cilju što boljeg I uspješnijeg podučavanja studenata FIS-a organizovana je naučna konferencija kojoj su prisustvovali muftija sandžački, Muamer  ef. Zukorlić,  predsjednik Mešihata Mevlud  ef. Dudić,  kao i profesori ovog fakulteta, a predavači su bili predstavnici ISESCO-a kao i pojedini profesori sa FIS-a.

Svečano otvaranje konferencije je  počelo učenjem Kur’anskih ajeta. Ispred ISESCO-a gospodin Jusuf Ebu Daka poselamio je prisutne I izražava zadovoljstvo zbog saradnje sa FIS-om.

Ovo je jedna uspješna radionica i korak ka boljem i uspešnijem radu. Mnoge organizacije rade na tome da bude ovakvog unapređivanja  I ostvarivanja saradnje sa ISESCO-m, a ovaj Fakultet je dobio priliku isključivo zbog svoje uspješnosti u radu. U koraku sa istraživanjem videće se i uspješni rezultati”

Postavljajući neke nove temelje u islamskim institucijama, iste napreduju  kako bi studentima omogućili  što bolje znanje u mjestu gdje žive. Mi smo tu da prenesemo iskustvo koje imamo iz svijeta islama. ISESCO ima puno projekata kako bi se došlo do najispravnijeg ucenja Kur'ana i suneta, a ova radionica  je jedna od njih, ističe Jusuf Ebu Daka.

U uvodnom dijelu obratio se muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, iz poštovanja prema predstavnicima muftija se obratio na arapskom jeziku.

Muftija Zukorlić je u svom govoru zahvalio Allahu dž.š. na ukazanoj prilici za susret i saradnju između obrazovane ustanove u Novom Pazaru i islamske ustanove ISESCO. Ističe da je ovo jako važna prilika s obzirom da FIS spada u slobodne islamske obrazovne institucije na ovom prostoru. Naročito zato što se islamski ummet danas susreće sa izazovima u oblasti obrazovanja nauke i odgoja.

Muftija sandžački dodaje da je islamski ummet i dalje pod pritiskom političkih interesa unutar državnih i spoljnih moćnika. Kao i da muslimani na Balkanu posebno Bošnjaci smatraju da ne treba čekati pomoć spolja zato su prije 20 godina krenuli u osnivanje islamskih institucija koje nisu velike ali su zasnovane na bogobojaznosti s cilj pružana pomoći drugima.

Saradnja između ISESCO-a i FIS-a će se nastaviti i u budućnosti.

1 2  4 6

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img