Home Rubrike Vijesti Održana Četvrta redovna sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Održana Četvrta redovna sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća

309
0

 

fb1

Danas 25. oktobra 2015. godine održana je četvrta redovna sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća sa predloženim dnevnim redom u tri tačke:
1) Donošenje odluke o usvajanju Sprazuma o saradnji bošnjačkih nacionalnih vijeća u Srbiji i Crnoj Gori;
2) Izbor članova Izvršnog odbora;
3) Osnivanje ustanova iz oblasti obrazovanja, kulture, informiranja, službene upotrebe jezika i pisma i saradnje sa dijasporom.
Sjednici nije prisustvovao predsjednik Vijeća Sulejman Ugljanin te je ulogu predsjedavajućeg preuzeo Muhedin Fijuljanin. Vijećnici obje liste prisustvovali su ovoj sjednici.
Nakon radne sjednice koja je počela u 10.00h održana je svečena sjednica Vijeća u 11.15h na kojoj je predložena jedna tačka dnevnog reda a odnosi se na obilježavanje 25. 26. i 27. oktobra kao Dana samoopredjeljenja.

Vijećnici „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ naglasili su da je neprihvatljivo da se radna sjednica Vijeća sa ovako važnim tačkama dnevnog reda ograničava na sahat vremena te da je predsjednik Vijeća i većinska lista unaprijed osudila ovu sjednicu na formalizam jer ne  omogućuju da se u Vijeću razgovara o suštinskim stvarima i problemima, podvlačeći da će, uprkos ovakvoj postavci većine, vijećnici „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ glasati za sve konstruktivne prijedloge koji su u interesu bošnjačkoga naroda.

Za prvu tačku dnevnog reda glasali su svi vijećnici. Vijećnici „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ bili su uzdržani kod druge i treće tačke dnevnog reda. Šef vijećničkog kluba „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ zatražio je da uđe u zapisnik da ovaj izvršni odbor ima problema sa legitimitetom obzirom da većinska lista još uvijek nije dostavila dokaz, odnosno audio snimak sa, kako oni tvrde nastavka druge sjednice Vijeća nakon njenog prekida kada je vijećnicima opozicije onemogućeno da prisustvuju, a koji vjeruju da se ista nikada nije ni održala.
U okviru rasprave ove tačke, vijećnici „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ iznijeli su niz zamjerki na pojedine segmente djelovanja Vijeća, posebno ističući implementaciju nastave na bosanskom jeziku.
U okviru treće tačke dnevnog reda vijećnicima nije ponuđeno objašnjenje o kojim se ustanovama koje će Vijeće osnovati radi.

Vijećnici liste „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ nisu prisustvovali svečanoj sjednici Vijeća jer je, kako kažu, jednostrana odluka Ugljanina i njegove liste oko koje se nisu dogovarali i u čijoj izradi nisu ni formalno ni suštinski učestvovali.
Nakon završetka radnog dijela i izlaska vijećnika iz prostorija Vijeća, iz iste prostorije je izašao i gospodin Ugljanin koji je sve vrijeme bio u zgradi Vijeća ali je izbjegao da prisustvuje i predsjedava sjednicom.
Svečani dio sjednice kojoj prisustvuju samo Ugljaninovi vijećnici nastavljen je u hotelu Vrbak na kojem je predstavljen dokumentarni film ‘Referendum 91’. U filmu su prikazani pojedinci koji su se 90-ih borili za osamostaljenje. Na svečanosti se obratio potpredsjednik BNV Muhedin Fijuljanin koji je prisutnima čestitao dan samoopredjeljenja, ističući da se Referendum dogodio u vrijeme kada su se Bošnjaci suočili sa istinom neriješenog statusa a tada su gradjani Sandžaka kazali da žele pravo na osamostaljenje.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik BNV dr. Sulejman Ugljanin je kazao da su Bošnjaci u vrijeme glasanja za Referendum, “živjeli u Sandžaku kao u Džehenemu”.
Ugljanin se prisjetio nemilih dogadjaja iz 90-ih, ispaljivanja rafala kod Požege, čekanje djece iz škole od strane JNA i tjeranje djece da sami sebi iskopaju grobove.
“JNA je bila prijeteća oružana sila u rukama države”, kazao je Ugljanin.
“Mi kada smo glasali za autonomiju Samdžaka, mi smo se izjasnili za političku egzistenciju gradjana”, ističe Ugljanin.
Ugljanin se u svom obraćanju dotakao Republike Srpske, kazavši da je ona “trofej velikosrpski” i da treba da se ukine.
Omladini je poručio da ne trebaju stati, i da imaju pravo na svoju državu.
Svečanost je završena koktelom.

N. Rebronja

fb2

fb3

fb5

Previous articlePredsjednik BKZ-a prisustvovao skupu povodom osnivanja NVO “Kosovo za Sandžak” u Prištini
Next articleŠkola Kur'ana Časnog učestvovala na 22.-om Evropskom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu