Home Rubrike Vijesti Predsjednik BKZ-a prisustvovao skupu povodom osnivanja NVO “Kosovo za Sandžak” u Prištini

Predsjednik BKZ-a prisustvovao skupu povodom osnivanja NVO “Kosovo za Sandžak” u Prištini

327
0
unnamedU Prištini je, u petak 23.oktobra 2015. godine, osnovano nevladino udruženje “Kosovo za Sandžak”. Riječ je o inicijativi koja proizilazi iz dobre volje za razvoj i unapređenje kulturnog i duhovnog jedinstva Sandžaka i Kosova.
Na Osnivačkoj skupštini jednoglasno je za predsjednika izabran profesor Ismet Azizi, jedan od najistaknutijih aktivista prijateljstva između Kosova i Sandžaka. Na Osnivačkoj skupštini je učestvovalo istaknute ličnosti.Na  skupu su pored mnogih intelektualaca, studenata, profesora univerziteta, naučnih radnika, aktivista i poslanika, iz Sandžaka i Kosova, prisustvovali i:  prof. dr. Admir Muratović, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Sandžaka,Safet Hadrović Vrbički, dr. Kemal Kurtagić, prof. dr. Redžep Škrijel, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jonuz Kola iz Kukësa, Musa Prevlukaj iz Plava, Rexhep Abazi iz Preševske doline, Šefket Hukić iz Peći, porijeklom iz Ugao-Pešter, i mnogi drugi.

Rad Skupštine pozdravili su i istaknute ličnosti: historičar prof. dr. Hakif Bajrami, Azem Vllasi, prof. dr. Admir Muratović BKZ, dr. Redžep Škrijelj u ime BNV, Rizah Gruda, Rxhep Abazi, Musa Prevlukaj, Kenan Kurtagić, Jonuz Kola i Šefket Hukić koji su Skupštini i organizaciji poželili uspjeh, izražavajući zadovoljstvo zbog osnivanja jednog ovakvog udruženja.
Predsjednik BKZ-a, dr. Muratovic je u svom obracanju prenio selame i cestitke domacinima od strane najvisih predstavnika duhovno-nacionalnog pokreta Bosnjaka Sandzaka.
U svom govoru, posebno je istakao to da Bosnjake i Albance spaja istovjetno ilirsko porijeklo, vjera, kultura, ista zivotna sudbina, te da im je razlicitost samo u jeziku koji, ako nema barijera u srcu nece predstavljati problem na putu postizanja dobra za obe nacionalne zajednice.
Dr. Muratovic je podsjetio na cinjenicu koju pamte svi Bosnjaci Novog Pazara na nemjerljiv doprinos brace Albanaca odbrani Novog Pazara od napada cetnika 1941. godine ali i na ulogu Bosnjaka Sandzaka posebno Rozaja u prihvatu izbjeglica sa Kosova 1999.godine.
Na kraju svog govora prof.dr. Admir Muratovic je urucio poklon prvi Zbornik Bosnjacke akademije nauka i umjetnosti proslavljenom borcu za ljudska prava i politicaru gospodinu Azemu Vlasiju.
Gospodin Azem Vlasi je, zahvaljujuci se na nagradi, kazao da sa paznjom prati djesavanja u Sandzaku, i da je nemjrljivo sretan sto postoji jedna nova snaga, predvodjena muftijom Muamer ef. Zukorlicem koji su uspjeli obezbjediti najvisi stepen slobode, pravo da sami, jasno i glasno,  pricate u sebi i svojim potrebama.
NVO “Kosovo za Sandzak” ima za cilj da utiče na događaje u historiji koji su ignorisani, time da postanu dio naše svijesti. Kroz ovo udruženje ima se za cilj da se vrati pažnja javnosti na Kosovo i u Albaniji prema Sandžaku, kao kulturnoj jedinici koja će sarađivati duhovno- saopstili su na kraju Osnivaci ove nevladine organizacije.
unnamedunnamed
SANA
Previous articleKalač: Aktivisti i simpatizeri BDZ će večeras biti na protestu u Potgorici
Next articleOdržana Četvrta redovna sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća