Obilježene 23 godine od otmice 16 Bošnjaka iz Sjeverina

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

19

Otvaranjem spomen obilježjaza i spuštanjem cvijeća u rijeku Lim obilježeno je 23 godine od otmice i ubistva 16 Bošnjaka, koji su na današnji dan prije više od dvije decenije krenuli na posljednje putovanje autobusom koji je saobraćao na relaciji Rudo – Priboj.

Autobus je zaustavljen u selu Mioče u BiH, na putu za Priboj u Srbiji, kuda je redovno saobraćao, a iz vozila su izvedeni samo Bošnjaci, 15 muškaraca i jedna žena.

Predsjednik opštine Priboj, koja je finansirala izgradnju spomenika, Lazar Rvović istakao da “sve žrtve trebaju dobiti isti značaj i zahvalio se Islamskoj zajednici bez koje današnje spomen obilježje ne bi izgledalo kako izgleda”. Spomenik, prema riječima predsjednik općine Priboj, biće za razliku od drugih na Balkanu onaj koji spaja narode uz nadu da se zločin nikome nikad ne ponovi.

Prema rječima najviših predstavnika IZ u Srbiji, predjsednik mešihata dr. Dudića i muftija Sandžakog Zurkolića nikad se više ne smije desiti da zlo nadvlada dobro borba se nastavlja kako bi država Srbije priznala zločin a jedino tako stradali mogu dobiti status civilnih žrtava rata.

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić je pohvalio učešće lokalne uprave u izgradnji spomenika kao i pozitivne poruke koje su upučene od strane predsjednika općine, ali je uputio oštar protest što najveći predstavnci države nisu danas sa nama jer je ovo državno pitanje.

Predjsednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić je kazao da je ovo dan kada je 17 puta ubijeno čovječanstvo. Pohvalio saradnju sa općinom na čelu sa Rvovićem. Govor je završio rijećima poslanika Muhameda a.s., najbolji među vama je onaj koji najviše koristi ljudima a najgori je onaj koji najviše šteti ljudima.

Potom je na mostu kod stanice u Sjeverinu na mostu simbolično u rijeku lim bačeno 17 cvjetova kojim se simbolizira 17 otetih i ubijenih Bošnjaka.

Prisutnima su se obratili i direktorica Fonda za humanitarno pravo Sanda Orlović, predsjednik organizacionog odbora Omer Hodžić kao i glavni imam Medžlisa Priboj Harun Eminagić.

Obiljževanju godišnjice prisustovale su i delgacije BKZ-a i BDZ-a.

Podjsećamo, 22. oktobra 1992. godine u ranim jutarnjim satima, iz radničkog autobusa na liniji Sjeverin – Priboj u mjestu Mioče, izvedeno je 16 radnika Bošnjaka, koji su putovali na posao u Priboj. Otmicu su izvršila lica u uniformama sa srpskim obilježjima. Oteti su istoga dana odvedeni u Višegrad, na teritoriju BIH, gdje su na obali Drine mučeni i ubijeni, a potom bačeni u Drinu.

Za ovaj monstruozni zločin osuđeno je samo četvoro direktnih izvršilaca, dok istraga o očiglednoj umiješanosti i ulozi državnih organa u pripremi, organizaciji i izvršenju ovog zločina do sada nije pokrenuta.

1   4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img