Hfz. Kujević u emisiji Pretres

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U standardnom terminu ponedjeljkom u 20h na Sandžak televiziji emituje se emisija Pretres, u kojoj urednik i voditelj Salahudin Fetić sa svojim gostima polemiše o trenutno najzanimljivijim temama.

Pozvani gosti za sinoćnju emisiju bili su pomoćnik muftije sandžačkog za Južni Sandžak i da'wu hfz. Abdurrahman ef. Kujević i reis IZ-e u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić. Pozivu za gostovanje odazvao se hfz. Kujević, dok se drugi gost nije oglašavao po pitanju prisustva, ali je neposredno pred početak emisije Mešihat IZ-e u Crnoj Gori poslao saopćenje na meil redakcije STV u kom se navodi, citiramo: „ Razlozi odbijanja učešća su jasni, najprije što ne priliči da reis vodi polemiku sa razriješenim, dojučerašnjim službenikom zajednice na čijem je čelu, a televizija koja negira integritet samog reisa IZ-e u Crnoj Gori, nazivajući ga „samoproglašenim, samozvanim, režimskim“ i slično. U saopćenju koje je voditelj pročitao spočitava se njegova profesionalnost, pa je u skladu sa svim navedenim, autor i voditelj emisije Salahudin Fetić u ime televizije Sandžak odgovorio na upućeno saopćenje.
“U ime Sandžak TV-a imam potrebu odgovoriti na par činjenica iz ovog saopćenja.  Emisija Pretres tretira probleme na relaciji Islamska zajednica Crnoe Gore i Muftijstvo sandžačko, te da su za tu emisiju pozvani reis IZ-e u Crnoj Gori Rifat Fejzić i hafiz Kujević.  To smo uradili jer od Islamske zajednice u Crnoj Gori nismo dobili niti potvrdan niti odričan odgovor, tako da nismo znali da li će reis Fejzić doći ili ne.
Drugo, neistina je da TV Sandžak negira reisa, moj poziv sa memorandumom i pečatom naslovljen „Reisu Islamske zajednicu u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću“ govori suprotno.  A o mojoj profesionalnosti neću da govorim, neka o tome govore moje emisije.”

Hafiz Abdurrahman ef. Kujević ističe da netrpeljivost reisa Fejzića prema njemu i predstavnicima Muftijstva sandžačkog  datira još od hafiske dove i svečanosti u Rožajama, ali da je posljednjih mjeseci došlo do vrhunca. Hfz. Kujević podsjeća da  je njegovim isključivanjem iz rada IZ-e u Crnoj Gori, ta institucija ostala bez jedinog hafiza u svojim redovima.

Kao sljedeću veliku grešku reisa Fejzića hafiz Kujević navodi agresiju na istureno odjeljenje Medrese Gazi Isa-beg u Rožajama kao i izjave kojima se vrijeđaju čelnici IZ u Srbiji.

Hafiz Abdurrahman ef. Kujević ističe da je IZ u Crnoj Gori poroboljena, ali da se budi slobodarska svijet kod naroda. Tome svjedoče brojne uplate zekjata i vrlo uspješna kurbanska akcija koju je sprovelo Muftijstvo sandžačko.

Uprkos svoj nepravdi koju su mu učinili, hafiz Kujević, kao čuvar Kur'ana i riječima i djelom, pozvao je reisa Fejzića da revidira svoje stavove i da se riješe problemi, koji su, kako navodi hafiz, lahko riješivi.

H.Š.

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img