Otvaranje spomenika u Sjeverimu na dan godišnjice zločina

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Priboj – Ekipa agencije SANA od Priboja do Sjeverina. Jedino konkretno, i to nakon borbi, opstrukcija, je spomenik žrtvama zločina. Njih 16 je prije 23 godine krenulo u FAP po plaće. Nikad se više nisu vratili. Samo kosti jedne od žrtava pronađene. Zbog sporosti procesa i dokazivanja istine porodice najavljuju- direktno će se obratiti premijeru Vučiću!

Nakon 15 godina mukotrpne borbe, spomen obilježje Sjeverin bit će otvoreno na 23. Godišnjicu obilježavanja otmice i ubistva grupe Bošnjaka među kojima je bilo 16 muškaraca i jedna žena.

Balkan je, kaže, prvi čovjek Općine, prepun spomenika koji razdvajaju. Ovaj će, poručuje spajati dva naroda.

Kosti žrtava nisu pronađene, osim jedne kojoj ef. Hodžić, kako kaže, ode na mezar i prouči fatihu. (inserti 424_01, 425_01) Sve ubice još nisu osuđene, a država Srbija nije priznala zločin, za koji je Okružni sud u Beogradu osudio na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na po 15 godina zatvora. Da podsjetimo, Lukić je nakon što je uhapšen u Argentini, u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu. Zbog sporosti procesa ef. Hodžić koji je tog dana izgubio babu, najavljuje- direktno će se obratiti premijeru Vučiću.

A sjećanja i danas živa. Kažu, nakon toga, svako dijete koje je izgubilo oca, a jedno i majku, odrastalo je brže od svojih vršnjaka.

Dženana Mandal Šukić izgubila babu. Ni dan danas ne zna gdje su mu kosti. Nakon 23 godine nikome više ne vjeruje.

I dalje ponavljaju činjenicu da se radilo o smišljenom i dobro organiziranom zločinu, jer su sve žrtve pozvane da u što većem broju tog dana dođu u FAP po svoje plaće.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img