Uspješna promocija knjige ”Duša od stakla” Amine Kuč

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Rožaje – U maloj sali CZK-a Rožaje,održana promocija knjige prvijenca ” Duša od stakla” mlade autorice Amine Kuč.

Ismet Mujević, prof je naveo: Dok sam čitao stihove mlađane poetese Amine Kuč, neodoljivo mi se nametnulo poređenje između lakokrile lepršaveleptirice i njenih poetskih percepcija. Amina je,naime,svoje prve poetske uzlete raskrilila nad poljem života onakokako ga ona vidi iz dubine svoje mladalačke duše, spajajući tu čistotu doživljaja svijeta sa istančanim poetskim čulima.Koliko god se, na prvi pogled, činilo da Amina svojom poezijom samo leprša nad suštinom i tajnama života, pažljivijim isčitavanjem otkrivamo da ona i te kako ozbiljno traga za njegovim najskrivenijim prostorima.

Mirsada Šabotič, prof. je navela: Amina se u svom prvijencu pozvala na izreku Carpedieem i koristeći svoju mladost i pjesničko umijeće satkala je od stihova pjesničku kulu nazvavšije Duša od stakla po čijim hodnicima šeću pjesme nade, ushićenja, iskrenosti, ali i sjete, melanholije, bunta i prkosa, pa opet nade i tako u nedogled. Aminine misli su sakrivene u bojama ljubavi. Ljubav ne smije da bude gruba i ohola već diskretna, osjenčena platonskim nitima i kada ćutiš i ona ćuti, ali te čini razdraganom i poput povjetarca te odnese visoko do plavetnila neba, gdje vladaju spokoj i harmonija. Svjesna neminovnosti da je čovjek smrtan i da mu je život dat da pokaže svoju plemenitost i svoj altruizam, pjesnikinja stihovima ulazi u još jednu problematiku. Shvata da nema iskrenosti, da vlada koristoljublje i zavist, da se ljudi pretvaraju u bezosjećanje lutke i postaju glumci.promocija duša od stakla

I kada čitaoci pomisle da da je naša pjesnikinja ogorčena na ljudski rod i da u svojem svijetu ne vidi svjetlost, izranjajući iz pjesama gdje vlada pesimizam, niže pjesme obojene čovjekoljubljem i optimizmom. Lijepa riječ je za našu autorku ključ opstanka. na poziva na blagost i milost. Dobro mora nadvladati zlo. Stihovima pruža ruku čovjeku. Pjesmama nadjačava sve što unižava ljudsku vrstu. Jedino će humani i plemeniti stavovi doprinijeti da se čovjek uzdigne i da se popne na pijadestal ljudskog.promocija duša od staklaPoseban pečat promociji dalo je pismo podrške ovoj promociji dalo je pismo profesorice psihologije. Dragice Pajović iz Beograda a koje je iščitala Gordana Ganić, moderator programa.“ Nijedno dete nije duduk, samo mu treba učitelj koji će otkriti njegove potrebe!”Ovo su reči Danijela Paneka, francuskog pisca, a promocija ove knjige to najbolje potvrđuje. Profesorka Mirsada je imala sreće da ima učenicu poput Amine Kuč, koja ima sreće da ima profesorku poput Mirsade Bibić Sabotić. Njen izuzetni gest u stilu starih učitelja i UČITELJA kakvi oni zaista i treba da budu, vraća nam veru u vrednosti samog učiteljskog posla. Takođe nam vraća veru u kreativnost i lepotu kreativnosti i stvaralaštva, veru u kvalitete ove mlade generacije. Pozdravljam sve koji učestvuju u ovom srećnom događaju i priznajem vam, kao profesor i roditelj pomalo vam zavidim na tome koliko dobrote i ljubavi postoji u tom jednom odeljenju u kome lepa mlada devojka piše poeziju, njena profesorka to ceni i podržava a drugovi bez imalo zavisti i sa uživanjem učestvuju u beskrajno lepom iznenađenju. Pozdravljam ostale učesnike u programau kao i gospodina koji je pomogao štampanje ove knjige i nadam se da ću dobiti jedan primerak. S ljubavlju, Dragica Pajović, profesor.

promocija duša od stakla

SANA – F. Kujević.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img