Preko 100 bošnjačkih šehida za 8 sati slobode Vilfranša

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U francuskom gradu Vilfranš, na jugu države, svakog 17. septembra počev od 1944. godine komemoracijom obilježava se dan sjećanja na pobunu u Vilfrnašu koja se ovoga datuma 1943. godine dogodila. Tako je i ovaogodišnja 72. komemoracija protekla u tom duhu.
Ovogodišnjoj komemoraciji prisustvovali su konzul ambasade BiH u Francuskoj Muaz Dedaić, predstavnici vojske Hrtvatske predvođeni komandantom Fahrudinom Jašarevićem, gradonačelnik Vilfranša dr. Serž Rok, ostali predstavnici grada.

Predstavnici Džemata Paris predvođeni njihovim imamom Abduselam-ef. Fetićm, ovogodišnju komemoraciju i fatihu proučili su u društvu delegacije iz Sandžaka koju je mahsus ovim povodom doputovala, a činili su je dr. Jahja Fehratović – predsjednik BDZ Sandžaka i dr. Ferid Bulić – sekretar Mešihata, skao i televizijska ekipa Sandžak TV-a koju je predvodio direktor Salahudin Fetić.

Imam džemata Pariz Abduselam Fetić je kazao da je džemat od prije dvije godine redovan sa svojim džematlijama na komemoraciji, a čak prije dvije godine, po prvi put je klanjana dženaza svim poginulim muslimanima Bošnjacima u borbi za istinu, protiv fašizma, za slobodu i pravdu.
Dr. Fehratović je kazao da nije žalio truda u društvu svojih kolega proputovati skoro 3000 kilometara i doći na komemoraciju, proučiti fatihu, sjetiti se i naučiti sve o šehidima Vilfranša, kao i posjetiti historičara Fadila Ekmečića koji je svojim djelom „Pobuna Bošnjaka u Vilfranšu“ koje je izdao 1991. godine, sačuvao od zaborava sjećanje na bošnjačke šehide ove pobune.

U izjavi za agenciju SANA, gradonačelnik Rok je kazao da je sretan što su Bošnjaci zainteresirani za stratište svojih predaka, a jedno jeste u Vilfranšu. „Bošnjaci i Hrvati su dali svoje živote za slobodu ovog grada, i mi smo dužni da ih se svake godine sjetimo, kako se to nikada i nikome nebi ponovilo“ – kazao je gradonačelnik Rok.
Bila je to prva pobuna protiv Nacizma, a Vilfranšprva slobodna teritorija u Evropi. Ono što je za nas posebno važno jeste da su tu pobunu izveli upravo Bošnjaci, te da je u njoj živote svoje izgubilo preko 200 Bošnjaka, koji su i pokopani tu, na mjestu gdje se održava komemoracija, u Vilfranšu.
Kako i sam naslov govori, pobuna i sloboda Vilfranša je trajala svega 8 sati, zbog čega e izgubljeno skoro 200 života, što nam reflektuje jaku poruku kolika cijena slobode i borbe za istunu može biti skupa.

Ekipa Televizije Sandžak zabilježila je brojna svjedočenja Fadila Ekmedžića, te stavove brojnih sudionika ovogodišnje komemoracije, što ćete biti u prilici gledati iduće sedmice u emisiji „Tema dana“ na STV-u.

Komemoracija i dženaza 2013. godine: http://sandzakpress.net/obiljezeno-70-godina-od-pobune-bosnjaka-u-vilfransu

(SANA)

1 2 3 4 5 6 7 8

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img