Home Rubrike Vijesti SKANDALOZNA OTKRIĆA – Ljajić otvorio fabriku koja postoji više desetina godina!

SKANDALOZNA OTKRIĆA – Ljajić otvorio fabriku koja postoji više desetina godina!

340
0

Untitled-12Novi Pazar – Kako ekskluzivno saznajemo od bivših radnika firme “Opcija doo” prethodnice današnje firme “Moda kompanija” fabrika koju je navodno Rasim Ljajić pustio u pogon, kao i uvidom u dokumentaciju Privredne komore Srbije, ustanovljeno je da ova fabrika postoji i radi već više desetina godina , 

Fabrika je u prošlosti upošljavala do 190 radnika

Naime, vlasnik ove fabrike je rah. Hidajet Mušović pod imenom “Opcija doo” od 1993. godine i bavila se proizvodnjom tekstila. U jednom trenutku brojila je 190 upošljenika iz Bijelih Voda i okoline. Godine 2001. Privredna komora Srbije je uvrstila ovu firmu u Lidere malog biznisa za 2001. godinu. Godine 2004. vlasnik je investirao u firmu u iznosu od 20 miliona dinara uz pomoć Fonda za razvoj.

Fabrika oteta iz ruku Sandžaklija …

Kako nas tadašnji informišu radnici, godine 2007. se situacija drastično mijenja nakon što je u firmu na razgovor sa radnicima došao tadašnji šef inspekcije, pri ministarsrvu za rad i socijalnu politiku na čelu sa Rasimom Ljajiće, Kasim Zornić. Naime, on je u razgovoru sa radnicima u lokalnoj kahvi u Bijelim Vodama pokrenuo štrajk radnika. Nakon štrajka je uslijedila akcija inspekcije koja je navodno utvrdila da se radnicima ne plaćaju porezi i doprinosi, kao i navodna druga porezna dugovanja.

Kako nam svjedoči jedan od radnika koji je želio ostati anoniman, ističe da su svi doprinosi radnicima do tada bili redovno uplaćivani i da je štrajk pokrenut uz nagovor Kasima Zornića, kako je tada obećavao da će da preuzme fabriku i ponudi bolje uslove radnicima. Međutim, kada je firma otišla pod stečaj, većina radnika koja su dobila obećanja je ostalo bez posla u firmi, a na njihovo mjesto je doveden kadar opcije kojoj pripada Kasim Zornić. O motivima otimanja ove fabrike i neprijateljstvu ove opcije prema vlasniku ćemo nastaviti istraživati.

… i predata strancima

Kako nas dalje obavještavaju radnici, fabriku je uzela pod zakup italijanska firma. Prema pisanju medija zaposlila je 52 radnika, a Ljajić je obećao do kraja naredne godine u njoj će raditi 300 tekstilaca.

Ljajić je rekao da se otvaranjem ove fabrike Novi Pazar na velika vrata vratio na tekstilnu mapu Srbije i čitavog regiona.

Vlasnik „Mode kampanja“ Anđelo Amirati kaže da je prepoznao ovaj grad za koji vjeruje da može da da određeni kvalitet koji se traži u svetu mode.

Najveći paradoks je u tome što je ova fabrika prije 10 godina izvozila tekstil u Italiju i na taj način se jačao sandžački biznis, dok danas ti isti Italijani su vlasnici ove sandžačke fabrike.

(Agencija SANA)

Ova fabrika je proglašena za lidera malog biznisa u Srbiji 2001.

IMG_3517IMG_3518IMG_3519IMG_3520

Previous articleKlanjana dženaza mladićima koji su stradali u saobraćajnoj nesreći
Next articleHiljade ljudi na ispraćaju hadžija