Evropa podržava razvoj Sandžaka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

unnamed (3)Šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Holger Šreder i šef trećeg sektora operacija Delegacije EU Ričard Maša sastali su se danas sa čelnicima Novog Pazara i Sjenice i razgovarali o razvojnim projektima koje finansiraju Evropska unija, Vlade Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko programa Evropskog PROGRESa.

Predstavnici Delegacije EU obišli su zajedno sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem jednu od devet brana na slivu rijeke Raške, koje su izgrađene u sklopu projekta uređenja toka ove rijeke za zaštitu od poplava. Ovaj projekat, koji su Evropska unija i Vlada Švajcarske finansirale preko prethodnog razvojnog programa EU PROGRESa, spriječio je poplave u ovom kraju 2014. godine, dok je šteta nastala od izlivanja rijeka tokom 2013. godine procijenjena na oko milion evra.

„Izgrađene brane su vrlo jednostavne građevine, ali donose veliku korist u odbrani od poplava, a građani i lokalna samouprava više ne snose štetu. Veoma je važno raditi na projektima prevencije od poplava, a Evropskaunija će i u sljedećem periodu pomagati Srbiji u tome” , rekao je šef sektora za saradnju Delegacije EU Holger Šreder.

Evropski zvaničnici posjetili su sa predsjednikom opštine Sjenica Hazbom Mujovićem Regionalni centar za razvoj poljoprivrede, čija je izgradnja finansirana preko EU PROGRESa, da bi više od 200 porodica koje se bave poljoprivredom u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici dobilo neophodnu stručnu podršku za povećanje proizvodnje i zarade.

„Poljoprivreda je od izuzetne važnosti za razvoj celog regiona jugozapadne Srbije. Evropska unija pomogla je osnivanje Centra za razvoj poljoprivrede u Sjenici, da bi poljoprivrednici u ovom kraju mogli da dobiju važne usluge koje im trebaju za proizvodnju. Zato je važno da svi akteri koji su uključeni u ovaj projekat ispunjavaju obaveze koje su prihvatili“, rekao je Šreder.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa ukupno 24,46 miliona evra. Odobreni projekti imaće za cilj da ojačaju lokalnu administraciju, stvore povoljnu sredinu za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politike zapošljavanja. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

unnamed (4)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img