Home Rubrike Vijesti Obilježeno 70 godina od zločina na Hadžetu

Obilježeno 70 godina od zločina na Hadžetu

322
0

Ni ovog 4.sebtembra, Bošnjaci nisu zaboravili svoje pretke, nevino strijeljanje na Hadžetu.  Nakon džume namaza, uz glasane tekbire, povorka sjećanja na šehide Hadžeta, uputila se ka mjestu stradanja nekoliko hiljada Bošnjaka gde je proučen Jasin i klanjana dženaza namaz za duše šehida.

Potomci mučki ubijene elite, te nekoliko stotina vjernika sa suzama u očima, predvođena je predstavnicima Mešihata na čelu sa predsjednikom muftijom Mevlud ef. Dudićem i muftijom sandžackim Muamer ef. Zukorlićem.

“Danas ponovo stajemo u safovima obavljajući dženazu, iako svjesni da mnoge od šehida znamo a mnoge i ne znamo. Odlučili smo se klanjati dženazu i onima kojima znamo i onima koje ne znamo”, kazao je Muftija sandžački u svom obraćanju.

Muftija Zukorlić je podsjetio prisutne na razloge stradanja šehida na Hadžetu:
“Predstavnici jedne države prije 70 godina ubijali su nevine ljude zato što pripadaju jednom narodu I zato što politički I ideološki nisu bili podobni tadašnjem režimu. Predstavnici ove države se jasno moraju ograditi od ovog zločina, ” kaže Muftija.

“Najprije moraju otvoriti arhive I učiniti dostupnim dokumentaciju. Sve dok se to ne desi, ružna će biti to poruka bilo koje vlasti i režima.”
Muftija je podsjetio I na prvu godišnjicu obilježavanja, kada se kako muftija ističe, vlast sukobila sa narodom.
“Želimo da vjerujemo da će doći takvo vrijeme kada će i vlast i narod biti na istoj strani, u jednom safu pod istim bajrakom. A to će se desiti kada na svim nivoima vlasti budu predstavnici koji nisu u raskoraku sa narodom. Koji poštuju ono sto poštuje narod”, dodaje Muftija.
Zukorlić je naglasio da će Bošnjaci dolazitoi svakog 4. septembra ne osvrćući se na prijetnje i sve ostalo. On naglašava da je ovo vjesko-kulturna manifestacija koja dokazuje da Bošnjaci nisu zgaženi, i da će uvijek stati na stranu onih kojima se čini nepravda.

“Ono što nam niko ne može oduzeti je da podižemo glas protiv nepravde.”  Kaže Muftija Zukorlić i dodaje:
“Kada se Bošnjaci okupljaju u raznim pohodima, manifestacijama institucijama, za to nema ko da brine, jer sve što činimo, činimo dobro za sve nas. Sve što činimo je dobro za Bosnjake i za državu Srbiju”, ističe Mufija.

On je prisutnima poručio da na pravi način odgajaju djecu.
“Podižimo generaciju da budu upravljači sopstvene budućnosti, koji će znati, smjeti i umijeti”.
Sa ovog časnog mjesta Muftija je poručio državnim vlastima da su Bošnjaci spremni na dijalog.
” Da, prihvatamo poziv na dijalog. Želimo dijalog i sa predstavnicima države , i sa narodom, dijalog u kome nećemo negirati vrijednosti jedni drugima. Nama je potreban dogovor, unutar-sandžacki dogovor, unutar-državni dogovor. Dogovor uspijeva samo kad se vodi između strana koje poštuju tuđe principe. Mi želimo pravi dogovor a ne lažni. Jedan od njih je da žrtve dobiju status.”

Ponosan na okupljene vjernike, Muftija je kazao da se sjemenu ne gleda kvantitet, ali mora biti kvalitetno, dodajući da su sretni oni koji smiju, jer život sa strahom i robovanju ljudima je nesreća.

“Svima onima koji žele sa nama u budućnost, mi im pružamo ruku”, završava muftija Zukorlić.

Nermina Rebronja

IMG_7520_1024w_100c_vhigh IMG_7524_1024w_100c_vhigh IMG_7529_1024w_100c_vhigh IMG_7530_1024w_100c_vhigh IMG_7532_1024w_100c_vhigh IMG_7544_1024w_100c_vhigh IMG_7550_1024w_100c_vhigh IMG_7557_1024w_100c_vhigh IMG_7560_1024w_100c_vhigh IMG_7564_1024w_100c_vhigh IMG_7578_1024w_100c_vhigh IMG_7583_1024w_100c_vhigh

Previous articleTorcida se vratila na stadion
Next articleDr. Jahja Fehratović o bosanskom jeziku