Home Rubrike Vijesti USPJEŠNI U DIJASPORI

USPJEŠNI U DIJASPORI

638

unnamedDanas je i zvanično počela manifestacija Dani dijaspore u Rožajama, to je dobra prilika da predstavimo naše uspješne sugrađanine u dijaspori.

Jedan od uspješnih naših sugrađana je i Anes Ličina koji je sa 30 godina uspio biti prvak i reprezentativac Crne Gore za kadete i juniore, zatim trener i direktor J.K „Olimp“ iz Sarajeva. Završio je dva fakulteta, dupli je magistar nauka, te doktorant na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Oženjen je i otac dva djeteta.

Sport

Judom se počeo baviti 1998. godine kao takmičar J.K „Ibar“ bio je prvak za kadete i juniore i seniorski reprezentativac Crne Gore. U Sarajevo odlazi 2004. Godine i tamo nastupa za dva najtrofejnija i najaača Judo kluba u BiH J.K „Željezničar“ i J.K „Bosna“. U nekoliko navrata bio je u sastavu Judo reprezentacije BiH i veoma uspješno branio boje BiH na međunarodnim Judo takmičenjima i trenerskim kampovima. Judo sudija postao je 2009. Godine, a trenutno je nacionalni Judo sudija u BiH. Od 2011. godine je trener i direktor u J.K „Olimp“ koji broji više od 50 članova. Članovi takmičari ovog kluba su prvaci i vice  prvaci BiH u judou.

Nauka

Godine 2004. Upisuje Fakultet za kriminalistiku, krimonologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a školske 2005/06 upisujei Fakultet političkih nauka smjer Politologija. Uspješno sa vemoa visokim prosjekom ocjena uporedo završava oba fakulteta. Godine 2011. Na Fakultetu političkih nauka uspješno je odbranio magistarski rad i stekao zvanje magistra politologije – smjer međunarodni odnosi i diplomatija. Godine 2015 magistrirao je na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Od februara 205. Godine doktorant je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Ovaj naš uspječni Rožajac je jedan od urednika časopisa „Damar“, zatim piše kolumne koje objavljuju različiti časopisi i portali. Posljednje tri godine je i predsjednik Kluba mladih koji okuplja preko 300 studenata i mladih porijeklom iz Sandžaka (Srbije i Crne Gore). Zamjenik je predsjednika podružnice Rožaje koja djeluje u sklopu Udruženja i najmlađi je član upravnog odbora Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka.

Godine 2014. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zbog izuzetnih sportskih i obrazovnih rezultata na osnovu pravilnika o postupku prijema u državljanstvo Bosne i Hercegovine osoba koje se smatraju od naročite koristi za Bosnu i Hercegovinu dobio državljanstvo Bosne i Hercegovine, te se tako našao rame uz rame sa malim brojem  najuspješnijih sportista i akademskih ličnosti kojima je Vijeće ministara na ovaj način dodijelilo državljanstvo.

F.Kujević

unnamed (1) unnamed (2)

Previous articleOtvorene XVII po redu Sportske igre imama i uposlenika IZ-e u BiH i regionu
Next articleUpriličeno predavanje u sali Mešihata za učesnike „Hodžijade“