Home Rubrike Vijesti ,,Euromost” – U julu sa Sjevera odlaze sa smanjenim intezitetom

,,Euromost” – U julu sa Sjevera odlaze sa smanjenim intezitetom

321

Danas je Njemačka ambasadorka Elizabet Štajnaker posjetila NVO,,Euromost’’ i  sa predstavnicima naše organizacije razgovarala o masovnoj migraciji građana sa Sjevera Crne Gore.

Tema razgovora je bila masovna  migracija građana sa Sjevera CG. prema Njemačkoj, gdje se većina naših građana prijavila na azil, sa čime se već devet mjeseci bavi naša organizacija.

Iz “Euromosta” su obavijestili njemačku ambasadorku o broju gradjana sa Sjevera Crne Gore koji je napustio državu od početka godine do 23. jula 2015. godine i da je taj broj prešao 6000 gradjana, tačnije 6270 i da se u julu mjesecu odlazi sa smanjenim intezitetom.

,Euromost’ se složio sa ambasadorkom Njemačke da razlog odlaska gradjana na azil u Njemačkoj nije moguć da bi dobili status azilanta, obzirom da se radi o ekonomskim razlozima, ali smo su prenijeli da su isključivi krivci za čitavu situaciju Vlada Crne Gore ,koja sprovodi lošu ekonomsku politiku prema Sjevernom regionu, Skupština Crne Gore koja godinama ignoriše diskriminaciju i neravnopravan status Sjevernog regiona,takodje i izvršne vlasti u svim opštinama na Sjeveru CG. i njihovi lokalni parlamenti,koji na sve to ćute.

Iz ,Euromosta’ upozoravaju da postoji mogućnost da nasilno vraćanje sa azila na hiljade gladnih ogorčenih gradjana sa Sjevera CG., može izazvati socijalne nemire na Sjeveru, te su predložili da Njemačka ambasada apeluje na Vladu Crne Gore prije nego se bude krenulo sa takvim postupkom, da se prvo uradi strategija njihovog povratka ,kroz koju bi se pomoglo svim gradjanima koji se nalaze na azil u Njemačkoj.

Izjava Njemačke ambasadorke Elizabet Štajnaker

Njemačka Vlada je zabrinuta o broju koji se prijavljuje na azil u Njemačku i da ima dosta porodica iz Crne Gore sa djecom,zato sam danas ponovila da oni nemaju pravo na azil i da ljudi u Njemačkoj ne razumiju zašto oni dolaze,zato sam došla u Bijelo Polje da bi saznala razloge i uzorke zašto oni odlaze u Njemačku na azil i šta možemo da uradimo kako da ih informisali da ne odlaze, jer nemaju pravo na ovakav način da odlaze i da se prijavljuju na azil,postoji procedura kako možete boraviti u Njemačku.

Mi tražimo od građana sa Sjevera Crne Gore da poštuju ta pravila to nije rješenje i takođe smo govorili da Vlada Crne Gore mora naći dugotrajan način za rješavanje ekonomski i socijalnih probleme građana sjevera Crne Gore.

SANA

Previous articleMOK realizovao pohod na Hajlu
Next articleBKZ: Bošnjaci da odbace ovaj asimilatorski i ponižavajući projekat