Home Rubrike Vijesti Predsjednik Mešihata uputio pismo premijeru Vučiću    

Predsjednik Mešihata uputio pismo premijeru Vučiću    

318
0

Danas 27. jula 2015. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u ime Islamske zajednice i njenih pripadnika, uputio je pismo predsjedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću kojim ga obaviještava da se ovih dana u organizaciji Agencije za privatizaciju sprovodi još jedan akt nezakonitog uzurpiranja imovine Islamske zajednice i dalja opstrukcija vraćanja ranije oduzete imovine u skladu sa nadležnim zakonom.

U pismu se kaže da se objekti „Raška holding a.d.“ u Novom Pazaru po osnovu stečaja ovog preduzeća, a koji su ovih dana istureni na prodaju, nalaze na vakufskom zemljištu oduzetom od Islamske zajednice nacionalizacijom rješenjem SO Novi Pazar od 1974. godine.

Muftija Dudić premijera Vučića dalje podsjeća da član 36. Zakona o vraćanju imovine crkvama i vjerskim zajednicama definiše da je predmetna imovina izuzeta iz daljeg pravnog prometa, što znači da će svaki pravni promet imovinom predviđenom za restituciju biti nezakonit i pravno ništavan te da će počinioci takvih nezakonitih radnji biti izloženi krivičnoj odgovornosti.

Predsjednik Mešihata u nastavku pisma dodaje da, nažalost, ovo nije prvi slučaj nezakonitog ponašanja Agencije za privatizaciju na štetu Islamske zajednice. Ovakvo ponašanje ove Agencije bilo je sastavni dio politike prethodne vlasti prema muslimanima u Srbiji.

Takođe, shodno brojnim najavama Vlade, a posebno od strane predsjednika Vučića lično, muftija Dudić je izrazio očekivanja da će se staviti tačka na bezakonje prema Islamskoj zajednici i njenoj imovini, podsjetivši ga da su predstavnici Islamske zajednice u Srbiji među prvima podržali njegov poziv na bošnjačko-srpski dijalog, čime bi se i odnos države prema muslimanima konačno unaprijedio na obostrano zadovoljavajući nivo.

Pri kraju pisma predsjednik Mešihata se obraća zahtjevom predsjedniku Vlade, u ime Islamske zajednice i muslimana, da hitno naloži zaustavljanje svih postupaka koji vode daljem ugrožavanju imovine Islamske zajednice uz naglasak da eventualno ignorisanje ovog zahtjeva zasigurno ne bi doprinijelo vraćanju povjerenja između muslimana i države te ne bi pomoglo neophodnom dijalogu.

Muftija Dudić je premijera Vučića upoznao i sa time da će istovremeno obavijestiti javnost, a posebno potencijalne kupce o nezakonitosti ove prodaje koja predstavlja svojevrsnu prevaru čija realizacija neće biti moguća, jer će u ovom i drugim slučajevima organi i pripadnici Islamske zajednice sve učiniti da sačuvaju vakufsku imovinu kako bi služila svojoj namjeni u skladu sa vakufnamama (zadužbinskim poveljama), završava svoje pismo predsjednik Mešihata.

Previous articleRadovi na džamiji u Crnoči
Next articleMuratović: Nema potrebe za intoniranjem državne himne na stranačkom kongresu