Tražimo da društvo pamti, institucije rješavaju problem nestalih, a da oni koji znaju istinu progovore

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

124. jula 2015. navršava se šesnaest godina od nestanka našeg oca, Halita Nurkovića. Neposredno po završetku sukoba na Kosovu 1999., radeći kao taksista, tata je svoju posljednju mušteriju odvezao na Kosovo, u selo Gornji Petrić. Tu mu se gubi svaki trag. Od tada, nas šest njegovih ćerki tragamo za istinom o tome šta mu se dogodilo i gdje su njegovi posmrtni ostaci.

Kako bi očuvale sjećanje na tatu, podsjetile da je njegova sudbina nerazjašnjena i ponovile apel da saznamo gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci, na šesnaestu godišnjicu tatinog nestanka, 24. i 25. Jula 2015, u Rožajama će biti održan Memorijal Tragom nestalih – sjećanje na Halita Nurkovića.

Memorijal ima međunarodni karakter i okuplja učesnike iz Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Nemačke, Holandije, Australije i drugih zemalja, a uključuje tri događaja:

Memorijalni skup koji će poslužiti kao podsjećanje na nestanak našeg oca, kao i hiljada drugih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, čije su sudbine i danas nerazriješene.

Dječja gradska trka “Tragom budućnosti”, u kojoj učestvuju i koju organizuju 11 Halitovih unuka, predstavlja suprotnost onome sto se djesilo našem ocu i svim nestalima, jer pokazuje da se budućnost ne može oteti niti nestati – nasuprot brisanja i razaranja života, ova trka pokazuje njegovu snagu i nadmoć nad destrukcijom i bezumljem.

Memorijalni planinski maraton i pohod na Hajlu će okupiti maratonce i planinare koji će u svojevrsnom pohodu sjećanja preći stazu dugu 17km od centra Rožaja do planinarskog doma na Hajli. Savladavanje ove staze pune izazova simbolično pokazuje da ćemo u našoj potrazi za ocem istrajati, ma koliko dug ili naporan bio put kojim nas ona vodi.

Učesnici Memorijala će poslati poruku da društvo ne smije da zaboravi hiljade ljudi nestalih tokom ratova 1990-tih koji još uvijek nisu pronađeni, a da institucije moraju da tragaju za njima.

Sjećanjem protiv nestanka, jer ljubav ne nestaje, moto je ovog memorijala.

Pozivamo vas da propratite Memorijal Tragom nestalih – sjećanje na Halita Nurkovića i tako pomognete da se čuje glas nestalih.

Uz saopštenje, šaljemo Vam program i satnicu Memorijala. Pozivamo Vas da nas kontaktirate za sve dodatne informacije o nestanku Halita Nurkovića i našoj šesnaestogodišnjoj potrazi za njim.

2 3

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img