Home Rubrike Vijesti EU PROGRES dodijelio bespovratnu pomoć

EU PROGRES dodijelio bespovratnu pomoć

397
0

U prostorijama Doma Kulture, nacionalni menadžer Evropskog PROGRES-a, Marko Vujačić, uručio ugovore o dodjeli bespovratne pomoći u ukupnoj vrijednosti od 193.800 evra koju su obezbijedile Evropska unija i Vlada Švajcarske zajedno sa pet odabranih klastera –  mlekarski “Pešter agro-klaster” iz Novog Pazara i Sjenice, obućarski ”NP Shoes” iz Novog Pazara , “Tekstilna industrija Prijepolje”, ”Voćari Južne Srbije“ iz Leskovca, Prokuplja i Lebana i turistički klaster “Stara planina” iz Knjaževca.

“Suštinski, ova aktivnost podrazumjeva podršku malih I srednjih preduzeća, mislim da je u Novom Pazaru istina da mala I srednja preduzeća jesu važan dio privrede I da mogu da budu nosioci razvoja”, kazao je između ostalog menadžer EU Progresa Vujačić.

Predstavnici grada zadovoljni ovakvim projektima, što zbog poboljšanja razvoja privrede, tako I zbog povećavanja broja zaposlenih.

Cilj ove aktivnosti je podsticaj udruživanja lokalnih malih i srednjih preduzeća u zajedničkom pristupu tržištu i uvođenje inovacija a u cilju osnaživanja konkurentnosti preduzeća kao i lokalne ekonomije.

“Ovakva finansiranja su jako bitna, I svaki projekat koji nam dođe dobro je došao”, ističe Avdović Senad predsjednik “NP Shoes”, ispred klaster obućara iz Novog Pazara.

Udruživanje I povezivanje je jako bitno, ističu učesnici, projekti su različiti ali s istim ciljem, izlazak na strano tržište.

Klaster tekstilci Prijepolje svoj projekat sprovode zajedno sa Tekstilnom školom iz Prijepolja, radi obuke mladog kadra.

Ovakvi prijekti imaju za cilj I osnaživanje klastera kao alata za unapređenje konkurentnosti malih I srednjih preduzeća.

N.R.

Previous articlePress SDA
Next articlePomozimo porodici Rupić kojoj je izgorjela kuća u požaru