Direktor Instituta za istraživanje genocida dr. Muratović, učestvovao na konferenciji o Srebrenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

1

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, Univerzitet u Tuzli i Univerzitet u Sarajevu organizirali su trodnevnu Međunarodnu naučnu konferenciju na temu “Srebrenica 1995 – 2015: EVALUACIJA NASLIJEĐA I DUGOROČNIH POSLJEDICA GENOCIDA”, na kojoj je učestvovalo više od 80 renomiranih istraživača iz zemlje i svijeta.

Svečano otvaranje Konferencije je bilo u četvrtak, 09. jula 2015 godine u Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojem je, pored učesnika, prisustvovao i veliki broj gostiju iz političkog, javnog i kulturnog života.

Prvog dana Konferencije je u okviru 6 zasebnih a međusobno povezanih sesija svoja izlaganja imalo 48 učesnika Konferencije.
Direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina na Internacionalnom univerzitetu dr. Admir Muratović imao je zapaženo izlaganje u okviru prvog panela, zajedno sa nekoliko eminentnih stručnjaka iz ove oblasti među kojima su bili: prof.dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje genocida, Univerzitet u Sarajevu, Mirko Pejanović, Univerzitet u Sarajevu, Diego E. Arria, bivsi ambasador Venecuele u UN,  Keith Doubt, Univerzitet Wittenberg, USA, David Pettigrew, univerzitet Southern Connecticut State, U.S.

Prvog dana izlaganje na Konferenciji imao je i prof.dr. Sefket Krcić, profesor filozofije na Internacionalnom univerzitetu.

Drugi dan Konferencije  održao se, u petak, 10. jula 2015. u Tuzli. Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru predstavljao je doc.dr. Rejhan Kurtović koji je imao izlaganje na temu: Deklaracija o Srebrenici između potreba i stvarnosti.

Završni dan Konferencije bio je 11. jula u Potočarima.

Ova međunarodna naučna konferencija bila je dio zvaničnog programa obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici.

 2 3 4

unnamed

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img