MOK performansom obilježio stradanja Bošnjaka u Srebrenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

6

U okviru manifestacije „Dani Srebrenice u Sandžaku“ Bošnjačka Kulturna Zajednica i Muslimanski omladinski klub u saradnji sa udruženjem iz Gračanice, danas su na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, postavili štand sa cvjetićima „SJEĆANJE“, odeveni u bojama mira, pokazali Novopazarcima da se ovaj dan ne smije zaboraviti i da u ove dane trabamo barem u dovama biti sa majkama Srebrenice.

„Danas smo ovdje da se sjetimo svih onih Bošnjaka koji su 95.godine prošlog vijeka ubijeni od strane onih koji su zbog svoje srdžbe, zbog svoje mržnje i svojih manjkavosti uživali u ubijanju. Danas je sjećamo svake majke kojoj je iz naručja otrgnuto dijete i ispred njenih očiju mučeno i ubijeno. Sjećamo se kako ne bi smo zaboravili, jer ne smijemo zaboraviti ni jednu našu silovanu sestru, ne smijemo zaboraviti ni jednu suzu jetima koje je ostalo samo. ne smijemo zaboraviti ni jednu ranu. Na hiljadu je rana naših majki Bošnjačkih koje su ostale praznih kuća, bez i jednog svog djeteta.“ kazala je Meliha Preljević

Novopazarci su imali priliku kupiti cvjetiće „SJEĆANJE“ koji su ručni rad žena žrtvi rata, i sav novac od cvjetića odlazi majkama Srebrenice. Predstavnice MOK-a su prolaznicima pojašnjavale značenje ovog cvijeta.

„U saradnji sa udruženjem iz Gračanice, već drugu godinu zaredom mi smo građanima Sandžaka učinili dostupnim cvetiće „SJEĆANJE“, koji su simbol genocida u Bosni.  Ovi cvjetići su rađenji rukama žena koje su žrtve rata, tako da svaki od njih krije neku posebnu priču. Svaki od ovih cvjetića krije jako puno boli i jako puno suza. Bijela boja na cvetiću simbolizira nevino ubijene ljude. Zelena boja koja se nalazi u sredini, simbol je nade koja i tokom rata, i tokom najtežih godina za Bošnjake, nije bila izgubljena. Jedanaest latica simbol je 11. jula. Bijela boja također simbolizira mir, i sama naša vjera, Islam, znači mir. Tako da muslimani su oni koji žele da žive u miru sa svima ma koliko oni bili drugi i drugačiji! Danas se moramo sjetiti dovom, svih onih koje su ubili i koje ubijaju samo zato što su muslimani.“

Podsjećamo, i sutra 11.jula na dan žalosti u Novom Pazaru, predstavnice MOK-a šutnjom i podjelom cvjetića obilježiće najkrvaviji dan u historiji Bošnjaka.

2 3  15

N.Rebronja

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img