Home Rubrike Vijesti Vlasti u Tutinu se nasilnički obračunava sa mještanima Detana

Vlasti u Tutinu se nasilnički obračunava sa mještanima Detana

326

Uprkos rješenjima Ministarstva rudarstva i energetike i Višeg suda u Beogradu kojim se zabranjuje otvaranje kamenoloma u mjestu Detane, sud u Novom Pazar na prijedlog opštine Tutin donio naredbu da se izvrši privremena mjera i da se nezakonito uvedu u posjed opština Tutin i preduzeće “Braća Dacić”.

Ovim se ponovo pukšala nenijeti velika materijalna šteta mještanima Detana koji to nisu dozvolili i koji su se hrabro suprostavili policiji. U svetom mjesecu, na temperature koja je premašila 38 podeok, djeca, stari, žene I ljudi svojim tijelima štitili su svoja imanja. Policija odlučna, pod punom opremom  želeli su probiti  barikadu, I na očigled maloljetne djece sproveli silu.

Policija se pozivala na zakon, a zakon govorio u korist mještana. Ovaj nasilnički čin bio je dobro smišljen I pripremljen od strane vlasti u Tutinu. Vatrogasci, kordoni policije, medicinsko osoblje, spremno je čekalo na incident.

Punih devet mjeseci mještani ovog sela su u stalnoj pripravnosti kako bi sačuvali svoja imanja i kako ne bi dozvolili ogromno zagađenje životne sredine u kojoj žive. Osim imanja ne daju oni ni seosko groblje koje kako kažu, opština želi prokopati.

Izvršenje privremene mjere nije uspjelo na jednom ulazu u selo, pa su na sraman način pokušali prevariti mještane I ući na drugi ulaz, mještani se nisu dali iznenaditi, spremno su ih sačekali…

Ova drama nema kraja, čini se sve dok je na čelu Tutina sadašnja vlast. POSTAVLJA SE PITANJE, KO ĆE DJECU ZAŠTITITI POSLIJE OVAKVE SLIKE…

N.Rebronja

Previous articleMOK organizira štandove sa cvjetićima Srebrenice  “Sjećanje“
Next articleSKOPSKI MARŠ MIRA ZA SREBRENICU