Home Rubrike Vijesti Skupština Novog Pazara: Jednoglasno osuđen genocid u Srebrenici, 11. juli proglašen danom...

Skupština Novog Pazara: Jednoglasno osuđen genocid u Srebrenici, 11. juli proglašen danom žalosti

303
0

2015-07-06 13_51_24-12.jpg (1280×720)

Novi Pazar – Na sjednici Skupštine grada Novog Pazara, koja je održana u danas, odbornici lokalnog parlamenta izglasali su odluku kojom se 11. jul proglašava Danom žalosti i Danom sjećanja na nevine žrtve genocida u Srebrenici.

Nakon desetominutnog povlačenja šefova odborničkih klubova Bošnjačkih stranaka, predsjednica Skupštine grada Sadija Plojević iznijela je prijednog odluke koja glasi:

“Najoštrije osuđujemo genocide u Srebrenici, proglašava se 11.jul dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Proglašava se 11. jul danom žalosti, I tog dana se na teritoriji grada Novog Pazara neće održavati nikve svečanosti osim onih koje su tematski vezana za obilježavanje genocida u Srebrenici. Osuđuje se svako poricanje ovog genocida, Skupština grada Novog Pazara osuđuje I sve druge zločine počinjene 90-tih godina, I izražva  saosjećanjene sa porodicama žrtava. Naglašava se suštinski značaj pomirenja koji je zasnovan na dijalogu suočavanja sa prošlošću I posvećenosti pravdi I podršci žrtvama”.

Odluka je jednoglasno izglasana I propraćena gromoglasnim aplauzom. Kako kaže predsjednica Skupštine “Ovo je jedina sjednica koja je jednoglasno usvojila prijedlog”.

Predstavnici Bošnjačkih stranaka zadovoljni, sa jedinom željom da se nikom nikada ne dogodi 11. Juli.

“Da se ne bi ponovilo slično djelo kao što je genocide, mi moramo buduće generacije vaspitavati da nikom ne padne na pamet da ništa slično ne pokuša I uradi”, kazao je dr. Đerlek ispred SNP.

“Doći će vrijeme kada će I komplena javnost u ovoj državi zauzeti ovakav stv, kakav je zauzela naša Skupština danas”, rekao je dr. Bačevac ispred SDP.

“To nam je bio cilj, jer bez jasnog definisanja istine, bez jasnog izražavanja I vođenja računa o svakoj izgovorenoj riječi, I jasnim nazivanjem onog što se desilo tačnim imenom, mi ne možemo ići ka pomirenju. Nadam se da će ova odluka da vodi ka pomirenju naroda na teritoriji bivše Jugoslavije”, kazao je Baćićnin ispred SDA Sandžaka.

“Očekujem da će ovo biti podsticaj Srbiji da smogne snage da donese hrabru odluku koja se odnosi na odlazak najvećih predstavnika države Srbije u Srebrenicu 11.jula. Jako je važno da se usvoje regulative koje će spriječiti negirnje genocida, u ovom slučaju nad Bošnjacima, ali negiranje genocida je opasnost za sve” naglšava dr. Muratović ispred BDZ Sandžaka.

“Danas je grad Novi Pazar pokazao da kada je riječ o tako teškim stvarima, kao što je genocide u Srebrenici, da nema mjesta nikakvoj priči ni politikanstvu,” rekao je gradonačelnik Novog Pazra Dr. Mahmutović, izrazivši žaljenje što predstavnici srbijanskih stranaka nisu prisustvovali ovoj sjednici, jer osim što je proglašen 11. Jul danom žalosti, osuđeni su svi zločini koji su počinjeni took 90-tih godina.

Ova odluka Skupštine grada bit će primenjena i ovog 11.jula.

N. Rebronja

2 3 5

Previous articleSandžak Media centar lider u novinarstvu
Next articleČlanovi MOK-a dijelili islamsku literature I letke u centru Novog Pazara