Home Rubrike Vijesti Rožaje: Ramazansko druženje pčelara

Rožaje: Ramazansko druženje pčelara

373

unnamedU sali Fondacije ”Nova nada” u Rožajama upriličeno je ramazansko druženje pčelara rožajskoga kraja. Druženje uz iftar je organizirala ova fondacija na čelu sa direktorom mr. Amorom Hasićem povodom ramazanske svečanosti i druženja pčelara uz iftar.

Skupu su prisustvovali direktor kulturno-edukacionog centra u okviru fondacije Haris Dedeić, predsjednik udruženja pčelara ”Medljika” Rožaje Husein Nurković koji je ujedno i sekretar Saveza pčelara CG, sekretar udruženja pčelara ”Medljika” Ešref Husić, dobitnik zlatne i srebrne medalje za kvalitet meda Sadudun Agović, počasni musafiri članovi udruženja pčelara ”Tuzla” dr. Safet Agović i njegova supruga Mersada Nuruddina Agović kao i mnogi drugi pčelari.

,,Velika mi je čast i zadovoljstvo što imamo priliku da Vas ugostimo u jednom ovakvom ambijentu u najodabranijem mjesecu, mjesecu ramazanu.” – kazao je Haris Dedeić u povodu iskazivanja dobrodošlice te prisutnima ukratko naveo aktivnosti kojom se bavi institucija koju zastupa. Riječ je uzeo je Ešref Husić koji je zahvalio na gostoprimstvu, pohvalio humane aktiviste koji pokazuju drugima jedan afirmativan model ponašanja i izrazio nadu da će lokalne vlasti naći načina da im odaju adekvatno priznanje.

Husein Nurković je naglasio da će susret ove vrste prerasti u tradicionalni,  afirmativno je govorio o fondaciji koja je ugostila pčelare i predstavio skupu počasne goste, pčelare dr. Safeta Agovića i njegovu hanumu Nuruddinu koji su rodom iz Rožaja, a članovi su udruženja pčelara Tuzla.

Gđa Agović je istakla djelovanje udruženja pčelara Tuzla i prenijela selame koordinatorice udruženja i sekretarice kantonalnog udruženja pčelara Mubere Isabegović koja je pozdravila skup i čestitala rožajskom pčelaru Sadudinu Agoviću priznanja osvojena na tuzlanskom sajmu meda pod nazivom ”Tuzla medena”. Podsjetila je prisutne na Kur’ansku suru En- Nahl (Pčele) i ajet 68. u kojem se kaže:

,,Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi.”

I na dio ajeta 69. u kojem stoji: ,,…Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima…”

Sadudin Agović je istakao da ovaj vid druženja predstavlja jedan novi nukleus za rojenje, množenje i nastavak svih radnji koje vuku dobru. Pčelari, kako kaza,  znaju šta je nukleus i znaju da ovo nije jedan slobodan ”roj”, već ”roj” dobro organiziran i pripremljen, koji će dati puno više od roja (pčelinjeg). I to je, po njegovim riječima, ‘Nova nada’.

Dr. Safet Agović je zahvalio organizatoru što im je omogućio da prisustvuju ovom značajnom skupu na kojem su pčelari, uz iftar u mubarek ramazanu, razmijenili svoja znanja, ideje i iskustva, kako bi bili podrška jedni drugima.

S. A.

Previous articleNapokon osvijetljeni tereni za mali fudbal a rade se i koševi i tereni
Next articleAZRA JASAVIĆ: BOŠNJACI NE POGINJITE GLAVE