Dudić: Prostorija za obavljanje molitve na aerodromu „Nikola Tesla“ je nephodna muslimanima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić obratio se rukovodstvu Međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu sa zatjevom na aerodromu obezbijedite prostoriju za obavljanje molitve, kako bi pripadnici islamske vjere istu mogli praktikovati prije i nakon putovanja.

Muftija Dudić u nastavku dodaje da je ovaj zahtjev opravdan obzirom da veliki broj muslimana obavlja molitvu na prostoru neprimjerenom za takav vjerski obred.

“Zahvaljujući otvaranju Srbije prema investitorima i donatorima iz islamskog svijeta, diplomatskim predstavništvima muslimanskih zemalja, hadžijama koji svake godine u velikom broju koriste usluge Aerodroma. Zbog neadekvatnih uslova na Aerodromu, nerijetko se mogu vidjeti pojedinci ili grupe kako obavljaju molitvu na prostoru neprimjerenom za takav vjerski obred, što predstavlja problem kako za njih tako i za ostale putnike i zaposleno osoblje”.

Predsjednik Mešihata navodi da danas većina međunarodnih aerodroma posjeduje prostoriju za obavljanje molitve, te da opremanje ne zahtijeva velika ulaganja.

“Imajući pomenuto u vidu, kao i praksu svih međunarodnih aerodroma u regionu i savremenom svijetu, obraćamo Vam se zahtjevom da na Beogradskom aerodromu obezbijedite prostoriju za obavljanje molitve, kako bi pripadnici islamske vjere istu mogli praktikovati u svoje vrijeme prije i nakon putovanja. Opremanje prostorije sa neophodnim uslovima za obavljanje molitve ne zahtijeva velika ulaganja, a efekti bi bili mnogostruki, kako u interesu Vaše institucije tako i u korist pomenutih putnika, čiji su zahtjevi prema Islamskoj zajednici za ovakvom uslugom sve učestaliji”.

Na samom kraju muftija dr. Mevlud ef. Dudić izrazio je uvjerenje da  će po ovom pitanju menadžement aerodroma “Nikola Tesla” poduzeti potrebne radnje.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img