Home Rubrike Vijesti Čelebić: Prekogranična saradnja je šansa Sandžaka

Čelebić: Prekogranična saradnja je šansa Sandžaka

324

U cilju objektivnog informisanja javnosti želimo da ovim saopštenjem izrazimo najoštriju osudu prema izraženoj pojavi manipulacije gradjanima, a u kojojoj su se posebno istakli srpski mediji „Kurir“ i „Telegraf“ sa senzacionalističkim pisanjem i poturanjem stavova koji nemaju nikakve veze sa inicijatorima ili idejom prekogranične regije Sandžak.

Prekogranična saradnja kroz modernu evropsku prekograničnu regiju Sandžak EUREGIO predstavlja moderni evropski putokaz- opstrukcija ove ideje svakako slijepi kolosjek za šovinizam i ekstremizam. Želimo da promovišemo evropske vrijednosti i to je ono što nije po ukusu ksenofobičnih struktura iz obje države, iz oba naroda, i ako hoćete, iz obje vjere koje čine većinu na geografskom prostoru historijskog regiona Sandžak.

Nadamo se da će odgovorni ljudi, prije svega se misli na Vlade Srbije i Crne Gore, iskoristiti ovu šansu kojom mogu dugoročno riješiti mnoge probleme, prije svega one ekonomske, a kako stvari stoje, i mnoge političke s obzirom da je jedno najjednostavnije i najnormalnije pitanje prekogranične regije do te mjere ispolitizovano da je svaka pomisao na prosperitet ovog regiona pod takvim uslovima prosto nemoguća. Depolitizacijom ovog pitanja stvoriće se nužne pretpostavke za uspostavljanje odnosa punog povjerenja medju ljudima.

Niti u jednom momentu inicijatori ove ideje se nijesu bavili prebrojavanjima gradjana Sandžaka niti po nacionalnom, niti po vjerskom ili bilo kakvim drugim osobenostima zbog činjenice da je to apsolutno nebitno u projektu koji nije rezervisan samo za jednu naciju. Ovaj projekat nije na štetu bilo koje skupine, pojedinca, države. Na gubitku bi bili samo oni koji polaze od isključivosti i nedemokratskih principa na način što bi konstituisanjem prekogranične regije Sandžak po modelu evropskih modernih prekograničnih regija, ostali bez mogućnosti dokazivanja raznih teorija zavjera, pogotovo one o stvaranju novih država i slično.

Evropski prekogranični regioni imaju za cilj mir i stabilnost u graničnom pojasu pa se zbog toga u konstitutivnom aktu uvijek ističe nepovredivost postojećih granica, multikulturalni i multietnički suživot ljudi u graničnim područjima kao i zaštitu manjina.  U skladu sa trendom rasta prekogranične saradnje u Evropi,  napretku na polju evropskih inegracija Crne Gore i Srbije, kao i opšteprihvaćenim evropskim vrijednostima u društvu potvrdjenim kroz proces pristupanja Crne Gore i Srbije Evropskoj Uniji,  sagledavajući neophodnost  supsidijarnosti kao i partnerski odnos izmedju evropskih, nacionalnih, regionalnih i lokalnih nivoa u prekograničnoj saradnji, svjesni činjenice da tipični problemi nastali povlačenjem državne granice kroz region Sandžaka, gdje su “preko noći” privatni posjedi i poljoprivredna zemljišta  jednog lica ili domaćinstva, familijarne, prijateljske i poslovne veze, jedinstveni ekološki sistemi, putna i druga infrastruktura kao i drugi segmenti iz svakodnevnog života prouzrokovani  podjelom kroz državnu  granicu izmedju dvije suverene i medjunarodno priznate države, mogu biti efikasno rješavani kroz prekograničnu saradnju u skladu sa Ustavima i važećim zakonima dražava Crne Gore i Srbije, te oslanjajući se na Evopsku konvenciju o lokalnoj samoupravi i druge propise koji afirmativno regulišu prekograničnu saradnju.

Još jednom naglašavamo da niko nem pravo da ćuti o onome što opterećuje naše medjusobne odnose. Svi oni koji su svojim ratno-huškačkim izjavama isplivali danas na površinu, su samo dokaz više da svi mi koji ne mislimo tako moramo probuditi u sebi čovjeka i humanistu koji će jasno kazati, javno i bez ustručavanaja, STOP podjelama, ksenofobiji, šovinizmu, netrepeljivosti… Jednostavno, sudbina nam je da dijelimo isti prostor, da se na istoj zemlji zajedno radjamo, da na istoj zemlji zajedno živimo i da na istoj zemlji zajedno umiremo i na kraju njoj se i vraćamo.

Apelujemo na sve odgovorne gradjane da se oštro suprotstave govoru mržnje.

Zaim Čelebić

 

Previous articleOtpočela akreditacija Internacionalnog univerziteta
Next articleTutić i Crnovršanin o muslimanima u Sandžaku nekada i sada