Home Rubrike Vijesti Vladajuća većina glasala protiv prijedloga rezolucije o Srebrenici

Vladajuća većina glasala protiv prijedloga rezolucije o Srebrenici

345
0

DSC_1840Danas održana peta sjednica Skupštine grada Novog Pazara. Skupština Novog Pazara nije usvojila Rezoluciju o Srebrenici koju je predložila Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZ), kao dopunsku tačku dnevnog reda, a koju su u prvom navratu podržali i odbornici Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Kao obrazloženje Muratović navodi da „Kao grad u kojem živi najveći broj pripadnika naroda na nad kojim je izvršen genocid Novi Pazar ima obavezu da pomogne državi Srbiji da smogne snage i napravi hrabre korake na putu ozdravljenja sveukupnih prilika“, te da je „Preduslov za mirnu budućnost i sigurnost je priznanje i prahvatanje istine o genocidu u Srebrenici“ .

Do preokreta i brze promjene mišljenja SDP stranke došlo je nakon pauze koju su zatražili odbornici sa liste “Pokrenimo Novi Pazar– Tomislav Nikolić”, a koji su nakon skoro jednosatnih konsultacija sa stranačkim organima i koalicionim partnerima odlučili da napuste zasjedanje.

Njihovim odlaskom, ali i zbog opravdanog odsustva nekoliko odbornika, vladajuća koalicija ostala je bez većine, pa se u skupštinskoj sali prvi put pojavio i doskorašnji šef odborničke grupe BDZ andžaka Sead Šaćirović, koji nije podržao Rezolucije o Srebrenici koju je predložila BDZ Sandžaka.

Promjenu mišljenje i odluku da ne podrže izglasavanje Rezolucije o Srebrenici.  Šef ove odborničke grupe Muamer Bačevac obrazložio je riječima da nije primereno da se tako bitna odluka  usvaja kao dopunska tačka, ali i da je prije toga neophodno obaviti konsultacije sa predstavnicima Srba u Novom Pazaru kako bi i oni glasali za Rezoluciju.

Iako su opozicione SDA i BDZ i dalje insistirale da se ona izglasa danas, postignuto je kompromisno rešenje pa će posebna sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti jedina tačka Rezolucija o Srebrenici biti održana 6. jula.

Na sjednici odbornici vladajuće većine usvojili su odluku kojom su ukinuli radna mjesta 14 portira, kao i po jednog pomoćnika kotlara, saradnika za marketing i zaposlenog na poslovima turizma i ugostiteljstva.

N.Rebronja

DSC_1835 DSC_1836 DSC_1838 DSC_1843 DSC_1847 DSC_1848 DSC_1849

Previous articleBDZ u Bijelom Poljum muslimanima širom svijeta želi Ramazan Mubarek Olsun
Next articleKonferncija na temu: Udžbenici historije u Srbiji