Konferncija na temu: Udžbenici historije u Srbiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Fond za humanitarno pravo organizovao je danas konferenciju “Udžbenici historije u Srbiji: Obrazovanje za pomirenje”. Udžbenicima historije u školama u Srbiji, u okviru Programa Obrazovanja FHP-a. Jedan od problema koje je FHP identifikovao, predstavlja način na koji je period oružanih sukoba 1990-ih predstavljen u udžbenicima historije u Srbiji i region,

Program ‘Obrazovanje za Pomirenje’ FHP-a je ustanovljen prije tri godine, kao regionalni i nacionalni program neformalnog obrazovanja o suočavanju sa prošlošću, u okviru koga je do sada organizovano nekoliko seminara za studente redovnih i postdiplomskih studija, kao i aktiviste civilnog društva.
Namjera je da se ovom konferencijom, kako ističe Semiha Kačar iz FHP, da se doprinese debate koja je neko vrijeme otvorena u javnosti, sa akcentom na to kako se u udžbenicima historije obradjuju teme iz prošlosti.

Jedan od problema koje je FHP identifikovao, predstavlja način na koji je period oružanih sukoba 1990-ih predstavljen u udžbenicima istorije u Srbiji i region, na kojima je predstavio svoju Analizu sadržaja udžbenika historije u Srbiji, Navodi Marijana Tona iz Fonda za Humanitarno pravo

Namera je FHP-a da ovom konferencijom doprinese debati koja je već neko vrijeme otvorena u našoj javnosti, sa akcentom na to kako se u udžbenicima historije obrađuju teme iz najbliže prošlosti. Učesnici konferencije su historičari, politikolozi, pravnici, sociolozi i filozofi.

A. Šabotić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img