Home Rubrike Vijesti BDZ u Bijelom Poljum muslimanima širom svijeta želi Ramazan Mubarek Olsun

BDZ u Bijelom Poljum muslimanima širom svijeta želi Ramazan Mubarek Olsun

330

Ramazanski post je treći od pet stubova Islama, (praktična dužnost muslimana). Za vreme Ramazana islamskim vernicima je od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje cigara. Od njih se takođe očekuje da što vernije slijede praksu poslanika Muhameda s.w.a.s, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i dela. Po hadisu Poslanika Muhameda s.a.w.s, uz jelo i piće, ove stvari kvare post: laž, psovka, ogovaranje, kleveta te strastven pogled.

Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vernik s time prestane čim se priseti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

BDZ u Bijelom Polju svim građanima Bijelog Polja , Sandžaka, Crne Gore, Srbije , Bosne i Hercegovine te muslimanima širom svijeta želi Ramazan Mubarek Olsun uz dovu da nam Allah olakša propise ovog svetog mjeseca. Da nam otvori prsa da osjetimo milost Njegovu i cjelokupnu slast ovog svetog mjeseca. Posebne dove upućujemo Svevišnjem Gospodaru za naše iseljene muslimane koji su daleko od svojih domova širom Evrope da im Allah olakša put na ovom svijetu. Na kraju molimo Svevišnjeg Gospodara da nam oprosti sve grijehe u ovom mjesecu i da po završetku izađemo iz istog potpuno čisti.

Predsjednik BDZ Bijelo Polje Semir Hodžić

Previous articleBDZ u Rožajama pripadnicima Islama uputio čestitke povodom mjeseca Ramazana
Next articleVladajuća većina glasala protiv prijedloga rezolucije o Srebrenici