Home Rubrike Vijesti Diskriminacija u Prijepolju

Diskriminacija u Prijepolju

414
0

Ovih dana jedna od najaktuelnijih vijesti je zabrana djevojci sa hidžabom da prisustvuje dodjeli diploma na maturi od strane direktora prijepoljske gimnazije, zato što, kako navodi, njen način odijevanja nije po kodeksu škole. Naša ekipa pokušala je stupiti u kontakt sa gradskim vlastima u Prijepolju ne bi li dobila odgovor šta će se učiniti po pitanju jasne vjerske diskriminacije, međutim od sekretarice predsjednika opštine Prijepolje dobili smo odgovor da je predsjednik izašao prije kraja svog radnog vremena i da se neće vraćati. Kontaktirali smo i osnovno javno tužilaštvo u namjeri da od osnovnog javnog tužioca dobijemo odgovor da li će se išta zakonski preduzeti, međutim, nakon konsultacija sa javnim tužiocem dobili smo odgovor da ne možemo dobiti izjavu.

Iz Medžlisa IZ-e Prijepolje su nam rekli da će nam javno saopštenje dostaviti pisanim putem tokom dana. Predsjednik OO BDZ Sandžaka Prijepolje osudio je ovakav vid diskriminacije. Gospodin Sabahudin Hajdarević ističe da je ovo još jedan korak dugogodišnjeg kršenja osnovnih ljudskih prava u Prijepolju.

Predsjednik LDP Prijepolje Ahmet Henjaš navodi da je ovo sraman postupak diskriminacije kojim se direktno krši ustav o ljudskim i manjinskim pravima.

“Niko nema pravo da manipuliše vjerskim pravima učenice koja je odlučila da nosi hidžab u skladu sa propisima islama, a još manje da joj ugrožava prava“, saglasni su učenici ove škole. Ovo je samo jedan od ispada direktora Ljubomira Šuljagića, jer su i ranije poznati slučajevi kada se govorilo o bahatosti ovog čovjeka, kao i diskriminaciji koju sprovodi među učenicima. Naša ekipa pratiće dalji tok ovog događaja, iskreno se nadajući da će ljudi odgovorni za diskriminaciju biti sankcionirani i izvedeni pred lice pravde.

H.Š.

Previous articleGrađani Rožaja ogorčeni, vlast nas ostavila u mraku!
Next articlePolaznici predškolske ustanove” Reuda” opravdali epitet najboljih