MALA MATURA

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Došao red I na malu mature, osmaci čvrstim koracima ka srednjoj školi.  Prvi od tri testa na maloj maturi za buduće srednjoškolce završen je danas.

Đaci sutra rješavaju zadatke iz matematike, a u srijedu kombinovani test sa pitanjima iz historije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Na testovima će biti po 20 zadataka koji nisu iz zbirki za pripremu ispita.

Ministar obrazovanja i prosvete Srđan Verbić izjavio je da nije video testove za završni ispit učenika osmog razreda i da samo autori znaju šta se nalazi u njima.

Sistem bodovanja na ovogodišnjem završnom ispitu podrazumeva da uspeh tokom školovanja donosi maksimalnih 70 bodova dok će sva tri testa nositi 30 poena.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. a konačni 25. juna.

Ministar je pozvao učenike osmih razreda da se potrude oko sva tri testa jer kako je rekao, “svaki od njih je podjednako važan i na svakom od njih, đaci mogu da zarade neki bod više nego što su očekivali”.

Verbić je ocenio da je 2014. godina bila karakteristična po velikom broju mesta u srednjim školama i “prevelikoj” slobodi upisa u njih, dodavši da ove godine ministarstvo “ne može da dozvoli da neka odeljenja ostanu poluprazna”.

N.R.

 

Prethodni članak
Naredni članak
- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img