Muftija Zukorlić u emisiji “Teška riječ”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U sinoćnjem izdanju emisije „Teška riječ“ na Pink televiziji gosti su bili muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, prof. Fakulteta bezbjednosti Zoran Dragišić i politički komentator Miroslav Lazanjski.

Gosti su govorili na temu sve učestalijeg odlaska na ratovanje u Siriji i Iraku, te prijetnji koje dolaze od strane onih koji su otišli na ratišta.

Muftija je na samom početku emisije objasnio sam proces ubjeđivanja od strane tzv. mentora da je to što rade ispravna stvar. “Uvijek postoje dvije strane, sa jedne strane oni koji ubjeđuju, educiraju i regrutiraju i sa druge strane postoji tlo koje je plodno ili nije, jer se ubjeđuje više osoba, ali ne prihvate svi” ističe muftija Zukorlić.

Muftija dodaje da su nepravde koje se čine idealan materijal za regrutaciju, jer je prije 8 godina podijeljena Islamska Zajednica i na tim pukotinama je nastao razni korov koji se ne kontrolira.

“Ja sam rekao da će cijepanje Islamske Zajednice koštati državu, ne možete vi rušiti jedinu vertikalu duhovnosti muslimana zato što je taj Muftija malo narastao pa sad hajmo ga demontirat za svaki slučaj. Sada na tim pukotinama raste razni korov koji se ne kontrolira”

Muftija ističe da skoro ne postoji ekstremizam, a pogotovu fanatizam kod mladih ljudi koji izrastaju u izrazito islamskim porodicama. Ekstremisti i fanatici uglavnom postaju djeca koja imaju neki vid frustracija, navodi Muftija.

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić je kao ukazao na opasnost osnivanja privatnih vjerskih organizacija koje služe političarima.

“Loklnali političari iz obe političke struje koketiraju sa navodnim NVO vjerskim organizacijama kada treba da se obračunaju sa Muftijom, čak je podstrekivn rad tavkih organizacija kroz davanje  medijskog prostora i na mnoge druge načine” navodi muftija Zukorlić.

Problem u Islamskoj Zajednici u Srbiji, odnosno Sandžaku je jedan presedan, ističe Muftija, jer je nastao kršenjem Ustava države.

“Država nije sačuvala poredak Islamske zajednice iako je Ustavom bila  obavezana da to uradi. Ali zbog stranačkih interesa došlo je do kršenja zakona i destrukcije Islamske Zajednice. Razlog za to jeste što sam se borio da Islamska Zajednica bude autonomna i nezavisna”.

Muftija je za sami kraj emisije poslao jasnu i nedvosmislenu poruku, da se ne smatra odgovornim za bilo koju zloupotrebu vjere, sve dok mu država ne omogući da bude ravnopravan u šansi sa SPC i drugim crkvama i vjerskim zajednicama.

„Daj da svi obavimo svoj zadatak, država prema nama, a mi ćemo svoj prema njoj. To je moja ponuda“, završava Muftija.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img