Home Rubrike Vijesti Sandžački odbor za ljudska prava pruža besplatnu pravnu pomoć građanima

Sandžački odbor za ljudska prava pruža besplatnu pravnu pomoć građanima

249
0

Sandžački odbor za ljudska prava danas je predstavio projekat „Besplatna pravna pomoć za građane“. Tim pravnika u okviru organizacije radi sa ugroženim strankama na teritoriji Sandžaka, ali i na republičkom nivou.

Projekat je nastao iz potrebe da se obezbijedi pravna pomoć onim građanima koji su ugroženi. Također, predsjednica organizacije ističe da građani često nailaze na probleme prilikom uposlenja zato što nisu pripadnici vladajuće političke opcije. Pružanje informacija još jedna je od djelatnosti ovog projekta.

Samiha Kačar ističe i jedan poseban primjer pravnog slučaja gdje je neimenovana djevojka morala davati izjavu kod Republičkog javnog tužioca zbog komentara na društvenoj mreži o pravosudnoj instituciji. Maloljetnoj djevojci je ponuđena uslovna kazna na koju roditelji nisu pristali.

S tim u vezi, dodala je da ogroman broj slučajeva nije uopšte procesuiran, te da na godišnjem nivou 900 – 1000 građana zatraži pravnu pomoć.

Pored pomenutog projekta, Sandžački odbor će vršiti monitoring konkursnog finansiranja medija. Akcenat će biti na sandžačkim medijima koji se finansiraju iz budžeta lokalnih uprava, a pratiće se koliko svaki pojedinačno doprinosi ostvarenju javnog interesa građana.

M.Grišević

Previous articlePromovisana knjiga „Psihologija roditeljstva“
Next articleAuto-moto klub iz Novog Pazara na trci u Osijeku ostvario zavidne rezultate