Home Rubrike Vijesti Studenti Internacionalnog univerziteta na edukativnoj ekskurziji u Sarajevu

Studenti Internacionalnog univerziteta na edukativnoj ekskurziji u Sarajevu

312

profill

Studenti Departmana filoloških nauka u pratnji svog rukovodioca bili su na dvodnevnoj edukativnoj ekskurziji u Sarajevu 27. i 28. maja 2015. godine.

Studenti su u zgusnutom programu uspjeli da obiđu niz važnih institucija i prisistvuju nekolicini bitnih događaja.

Studenti su posjetili Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu  gdje ih je primio direktor prof. dr. Alen Kalajdžija sa svojim saradnicima i upoznao sa historijatom, dosadašnjim rezultatima i  daljem djelovanju ove naučne isntitucije od najvećeg značaja u Bosni i Hercegovini.

Studenti su imali priliku da se na rkatrko upoznaju i sa prof. dr. Mashom Belyavski-Frank istraživačom bošnjačke usmene lirike iz Sjedinjenih Američkih Država koja boravi na istraživačkom projektu na Institutu za jezik.

Istoga dana studenti su posjetili sjedište bošnjačkih institucija (BANU, SBK i BNF) gdje ih je primio predsjednik Svjetskog Bošnjačkog Kongresa emeritus resul-ulema akademik prof. dr. Mustafa ef. Cerić. Akademim Cerić je sa studentima u razgovoru, upoznavanju i razmjeni iskustava proveo preko sahat vremena.

U 19 h studenti su imali obilazak Sarajeva, i na nauzvišenijem mjestu Zmajevac, lokaitet Vidikovac, uživali u najljepšoj panorami grada.

  1. 5. 2015. godine studenti su posjetili Filozofski fakultet u Sarajevu i prisustvovali otvartanju Drugog  bosanskohercegovačkog slavističkog kongresa na kom je učestvovalo 220 naučnika iz 22 zemlje i sa 4 kontitenta. Također su u pratnji domaćina prof. dr. Sanjina Kodrića obišli zgradu Fakulteta.

Istog dana studenti su posjetili i Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevu gdje su ih dočekali saradnici ovo prestižne naučne institucije i upoznali sa njenim postojanjem i značajnosti.

Studenti su također posjetili Gazi Husrev-begovu bibloteku, bili u prilici da posjete  muzej, odjeljenje za restauraciju knjiga i glavni depo bibilotečkog fonda na evropskim jezicma.

Svoj istraživački pohod nastavili su u Vijećnicu, gdje ih je ljubazni kustos upoznao sa historijatom ove značajne sarajevske institucije te su posjetili i njezin muzej.

nakon kratkog obilaska Vrela Bosne, studneti su svoju prvu edukativnu eksurziju završili posjetom muezju Tunel spasa i u pratnji kustosa kapetana Haruna Hodžića doživjeli Sarajevo 1992-1995. godine.

Ekskurzija je bila vrlo plodotvorna i, prema mišljenju studenata, vrlo inspirativna i korisna.

unnamed (1) unnamed (2) unnamed (3)  unnamed (5) unnamed (4)unnamed (6) unnamed (7) unnamed (8) unnamed (9) unnamed (10) unnamed (11) unnamed (12) unnamed (13) unnamed

Previous articleHazbija Kalač: Jedini način da ozdravimo ovaj prostor je da smijenimo ovu vlast!
Next articleDelegacija mađarske ambasade posjetila IUNP