Home Rubrike Vijesti FOKRED organizirao turistički obilazak Novog Pazara

FOKRED organizirao turistički obilazak Novog Pazara

328

Novi Pazar, 30. maj – Forum za kreativno djelovanje(FOKRED) organizirao je turistički obilazak Novog Pazara pod nazivom „Upoznaj svoj grad“. U okviru svog projekta „Aktivna subota“ ovi mladi ljudi svaku posljednju subotu u mjesecu koriste za slične inicijative.

Pored želje da mladima pruže više znanja o raznolikom kulturno-historijskom naslijeđu Novog Pazara, organizatori navode da je povod bila i jednoglasna potreba mladih za postojanjem ovakvih aktivnosti. Učešće je uzela grupa od  17 učesnika, dobi od 15 do 25 godina.

Cilj ovog projekta nije bio nužno turističke prirode. Multikulturalizam i dijalog o različitim običajima primarna je svrha obilaska. Posjetili su Amir-agin han, kuću Čavića, muzej, džamije Arap i Altun Alem, Kulu motrilju, Sopoćane, Đurdjeve stupove i Petrovu crkvu.

Vildana Nuković, generalna menadžerka programa za participaciju ove organizacije,izrazila je žaljenje što omladina nema priliku da bude dio ovakvih dešavanja, te dodala da su zadovoljni odzivom.

Polaznici projekta, sa druge strane, nisu krili oduševljenje. Iako žive u Novom Pazaru, mnogi od njih su prvi put obišli pomenuta mjesta. Oni smatraju da bi redovno organiziranje ovakvih obilazaka doprinelo mladima, ali i gradu i to u smislu jačanja turističkog potencijala.

Ovo je drugi projekat u okviru „Aktivne Subote“. Pionir projekat pod nazivom „Pogubnost konzumiranja opojnih droga” je takođe uspješno obavljen.

Bravo, FOKRED! Neka svaka sljedeća subota bude aktivna, ispunjena druženjem i učenjem.

M.Grišević

 

Previous articleKik boks spektakl u Rožajama
Next articleHazbija Kalač: Jedini način da ozdravimo ovaj prostor je da smijenimo ovu vlast!